West-Nijl Virus aangetroffen in Duitsland

0
445
De Aziatische tijgermug kan het virus van een geïnfecteerde vogel overbrengen naar een mens of paard.

In het Duitse Halle is het West-Nijl Virus (WNV) aangetroffen, zo bericht Ruiteren & Mennen. Mensen en dieren die door een met WNV besmette mug worden geprikt, kunnen hersenontsteking of encefalitis oplopen. Dit kan leiden tot permanente schade aan de hersenen of de dood. Een andere complicatie is permanente spierzwakte.

Meer muggen

Het WNV komt van oorsprong voor in Afrika en Oost-Azië, maar heeft zich in enkele jaren verspreid over Zuid-Europa en is nu doorgedrongen tot Duitsland. Het virus wordt overgedragen door muggen die geïnfecteerd raken doordat ze bloed opzuigen van met het virus besmette vogels.

Doordat het steeds warmer wordt en er meer natte natuur wordt gecreëerd, zijn er ook steeds meer muggen. De kans dat het virus uiteindelijk ook naar Nederland komt is dus zeer groot.

Zoönose

Het WNV is een zoönose. Dit betekent dat de infectie kan worden overgedragen van dier op mens. In 1999 werd het virus voor het eerst buiten Afrika en Azië aangetroffen, namelijk aan de oostkust van de Verenigde Staten. Tijdens de daaropvolgende epidemie in hetzelfde jaar, was er sprake van 59 besmettingen waarvan zeven met dodelijke afloop.

In de jaren na deze epidemie heeft het WNV zich ook over Canada en Mexico verspreid en bereikte het de westkust van de Verenigde Staten. Vervolgens werden er in 2003 in de Verenigde Staten ruim 9000 gevallen gemeld, waarvan bijna 250 patiënten overleden. In de jaren daarop verminderde het aantal meldingen.

Verschijnselen

Bij paarden verloopt een infectie met WNV over het algemeen zonder merkbare verschijnselen. Bij zo’n 10% van de gevallen worden (soms lichte) neurologische en koortsachtige verschijnselen getoond. In de meeste gevallen gaat de infectie nagenoeg ongemerkt voorbij. Er zijn paarden die acute neurologische problemen krijgen en voor deze dieren is de prognose niet goed. Aangezien er geen goede behandelmethode is, komt 30% van de paarden met deze verschijnselen te overlijden.

Paniek om het WNV is op dit moment absoluut niet nodig. Is het raadzaam om alert te zijn op symptomen die op WNV kunnen wijzen? Dat wel. Paarden kunnen bovendien worden ingeënt tegen het virus. Dit moet dan jaarlijks – in het voorjaar- gedaan worden. Anders dan voor paarden is er voor mensen nog geen vaccin voor handen.

Bron: Ruiteren & Mennen
Foto: Wikimedia / James Gathany, CDC