Westnijlvirus aangetroffen in Nederland

0
325
Archiefbeeld grazende paarden.

Na eerdere uitbraken in Afrika, de Verenigde Staten, Italië, Oostenrijk en meer recent Duitsland, is vandaag door het RIVM bekend gemaakt dat het Westnijlvirus (hierna WNV) ook in Nederland is aangetroffen. Het virus is aangetroffen bij een vogel in het midden van het land. Mensen en paarden kunnen geïnfecteerd raken als ze worden geprikt door een besmette mug.

Symptomen

Een Westnijl-infectie bij het paard kan volledig symptoomloos verlopen, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, niet eten of wat lichte koliek geven. Soms kunnen ook neurologische symptomen optreden zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsveranderingen. In het ergste geval raken paarden verlamd en komen te overlijden of moeten worden geëuthanaseerd.

Diagnose en behandeling

Het WNV kan vastgesteld worden door bloedonderzoek. Er is geen specifieke therapie tegen de ziekte. Als een paard ziek wordt, kan het alleen ondersteunend geholpen worden.

Verspreiding en preventie

De verspreiding van het WNV verloopt via besmette muggen. Paarden en mensen zijn zogenoemde eindgastheren wat betekent dat zij nooit zoveel virus in hun bloed krijgen dat zij via een mug besmettelijk zijn voor een ander.

Preventieve maatregelen voor paarden bestaan uit vaccineren en het voorkomen van muggenbeten. Er kan gevaccineerd worden vanaf een leeftijd van 5 a 6 maanden. De eerste keer moet er een basisvaccinatie plaatsvinden, dit zijn 2 entingen met 3-6 weken tussentijd. Daarna dient de vaccinatie jaarlijks te worden herhaald, het liefst vlak voor het muggenseizoen zodat paarden beschermd zijn tijdens de meest kritieke periode in augustus/september. Bescherming wordt 2 a 3 weken na de basisvaccinatie bereikt. Het is mogelijk om een individueel paard op een stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om, zoals bij andere entingen tegen bijvoorbeeld influenza, de hele stal te vaccineren. Door te vaccineren is het paard beschermd. Het paard kan nog wel ziek worden maar het ziekteproces verloopt minder heftig.

Advies Sectorraad Paarden

De Sectorraad Paarden geeft aan dat er ten aanzien van het WNV wordt geadviseerd om waardevolle paarden (zowel emotioneel als financieel) of paarden die naar het buitenland gaan te vaccineren.  Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.

Het is mogelijk om je paard nu nog te vaccineren, maar realiseer je dan werd dat een volledige immuniteit pas na de tweede basisvaccinatie wordt bereikt.

Bron: Sectorraad Paarden
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters