Zonnebrand bij paarden: voorkomen is beter dan genezen

0
260
Archieffoto aftekening aan been.

De zomer komt eraan. Voor eigenaren van paarden met veel wit betekent dat soms goed opletten: hun paard kan namelijk verbranden in de zon. Met name paarden met een roze huid of dunbehaarde witte aftekeningen zijn gevoelig voor zonnebrand.

Zonnebrand zien we vooral op de neus en de benen van paarden. Net als bij mensen levert het een vervelend en pijnlijk gevoel op. Je merkt het helaas vaak pas na een paar dagen als je paard verbrand is, doordat zich dan korsten op de huid vormen.

Voorkomen

Wat kun je doen om te voorkomen dat je paard verbrandt? Net als bij mensen kun je ervoor kiezen om de lichte huid van je paard in te smeren met zonnebrandcrème. Er bestaat crème speciaal voor paarden, maar je kunt ook een crème voor mensen (kinderen) gebruiken. Kies dan wel voor waterproof, anders is je paard het ook zo weer kwijt.

Is het de neus van je paard die gevoelig is voor zonnebrand? Dan is een vliegenmasker met neusflap waarschijnlijk een goede investering. Op die manier hoef je niet telkens te smeren, maar scherm je de gevoelige neus van je paard gewoon af voor de zon.

Genezen

Tref je je paard op een dag toch met zonnebrand aan? Houd hem de eerste tijd dan even uit de zon zodat de huid kan kalmeren. Je kunt ook met een vette zalf zoals zinkzalf smeren om wat verlichting te brengen.

Zijn de korsten erg vies, ontstoken of kun je niet verklaren waarom je paard ineens verbrand is? Schakel dan een veearts in. Zeker als je paard normaal gesproken niet gevoelig is voor zonnebrand, maar nu ineens wel verbrand is, kan er een onderliggende oorzaak zijn. Zo kan je paard in aanraking zijn gekomen met een plant als berenklauw of reageren op medicatie die je geeft. Er kan echter ook sprake zijn van fototoxiciteit. Dit ontstaat doordat je paard planten eet die stoffen bevatten die fototoxisch zijn. Deze stoffen worden opgeslagen in de huid en zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor zonnebrand.

Bron: KNHS / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters