Adopteer je route: ruiters aan de slag in Leenderbos

0
289
Archiefbeeld ruiterpad.

Een grote groep ruiters uit de omgeving van Leende trok afgelopen zaterdag het Leenderbos in. Niet om te paard te genieten van de natuur, maar om de ruiter- en menroutes in dat bos eens goed aan te pakken, zo bericht het ED.

Zelf onderhouden

Uit gesprekken tussen Staatsbosbeheer en de KNHS ontstond vorig jaar het gezamenlijke project Adopteer je route. Ruiters en menners worden zo aangemoedigd om zelf de door hen gebruikte routes te onderhouden, omdat Staatsbosbeheer flink gekort werd op haar budget om recreatievoorzieningen te onderhouden. Inmiddels zijn er verschillende initiatieven ontstaan, waaronder dus de opruimdag in het Leenderbos. Ook op de Veluwe vond al een vergelijkbare onderhoudsdag plaats.

Ongeveer dertig vrijwilligers namen deel aan de opruimdag in Leende. Amazones, ruiters en menners uit de regio gingen aan de slag met het bijsnoeien en afzagen van storende takken, het plaatsen van nieuwe routebordjes en het verzamelen van zwerfafval.

Bewustwording

‘Met deze klus willen we ook bijdragen aan een stukje bewustwording. Het gaat allemaal niet vanzelf. Mensen moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen’, legt medeorganisator Toon Liebregts van manege De Molenberg uit. Zijn manege diende als startlocatie voor de opruimdag.

Ruiter Sebastiaan Marechal maakt een keer per week een rit in het Leenderbos. Hij is enthousiast over het initiatief om de paden zelf te onderhouden. ‘Als de paden anders worden afgesloten, dan is dit de beste oplossing’, verklaart hij.

Bron: ED / Buitenruiters
Foto: Wikimedia РCorry Wille