Alleen op pad, wat als je valt?

0
1214
buitenrit
Zorg dat je opvallende kleding draagt, zodat je in een noodsituatie eenvoudiger te vinden bent in het bos.

De dagen worden langer en we hebben al een heerlijk voorproefje op het voorjaar gehad. Bij veel ruiters begint het alweer te kriebelen, we verlangen naar lekker lange buitenritten.

Samen met je stalgenoten op pad gaan is natuurlijk hartstikke leuk, maar veel ruiters kunnen er ook van genieten om gewoon lekker alleen met hun paardenmaatje op pad te gaan. Daar zijn natuurlijk wel enige risico’s aan verbonden, want wat als je valt en je daarbij dusdanig bezeert dat je niet verder kunt? Hoe vindt men je als je zelf niet weet waar je bent, of erger nog: niet bij kennis bent?

SOS-App

Er zijn verschillende apps die je op je telefoon kunt installeren voor als je er alleen op uit gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Horse Rider SOS, een app die zowel op Android als iOS draait. Als je deze app inschakelt zodra je op pad gaat, begint hij je route te monitoren. Zolang de app beweging blijft registreren, is er niks aan de hand. Echter, als je ten val komt en daarbij een tijdlang niet meer beweegt, zal de app overschakelen naar de ‘alerte modus’. Dit houdt in dat de mensen die jij vooraf hebt opgegeven een bericht zullen ontvangen met jouw locatie en de melding dat je hulp nodig hebt.

Om een valse melding te voorkomen, geeft de app eerst aan dat hij overschakelt naar de ‘alerte modus’. Mocht je toch geen hulp nodig hebben, dan kun je op dat moment die modus uitschakelen.

Valdetectie

Vind je een telefoon met een app niet voldoende? Dan kun je ook kiezen voor een GPS Tracker met valdetectie. Deze apparaten worden vaak ingezet bij dementerende ouderen, maar zijn natuurlijk ook prima geschikt om bij je te dragen tijdens een buitensport.

Door de GPS ben je gedurende je hele rit te volgen door het thuisfront en als je ten val komt worden zij automatisch gebeld. Er komt direct een verbinding tot stand, waardoor je met elkaar kunt praten. Ideaal als je wel bij kennis bent, maar niet meer overeind kunt komen en hulp nodig hebt.

Kijk voordat je dure apparaten aanschaft ook goed naar wat je al hebt. Beschik je over een Apple Watch? Onderzoek dan of je horloge ook valdetectie heeft en schakel dit in. Mocht je vervolgens hard ten val komen, dan verschijnt er op het scherm een melding met drie opties. Hiermee kun je vervolgens direct de hulpdiensten (laten) bellen, aangeven dat je in orde bent, of aangeven dat het een valse melding betreft.

Als je niet binnen een minuut reageert op de melding, gaat het horloge aftellen. Daarbij worden er ook trillingen afgegeven en volgt er een geluidssignaal. Reageer je ook daar niet op, dan worden de hulpdiensten gebeld en krijgt ook jouw SOS-contactpersoon een melding.

Offline

Je hoeft niet per se allemaal apps en apparaten te kopen om het wat veiliger voor jezelf te kunnen maken. Je kunt al beginnen met het bevestigen van een tag aan je zadel waarop je belangrijke informatie noteert. Mocht je paard er ooit zonder jou vandoor gaan en door iemand gevangen worden, dan kan de vinder jou en het thuisfront op de hoogte stellen.

Zelf kun je ook een SOS-armbandje dragen. Hierop noteer je belangrijke informatie zoals het telefoonnummer van thuis, maar ook of je eventuele aandoeningen of allergieën hebt waar men vanaf moet weten.

Draag daarnaast opvallende kleding. Rustige, donkergroene of grijze rijkleding staat natuurlijk heel chic, maar kan in het bos compleet wegvallen. Als je ten val bent gekomen, wil je snel gevonden worden. Dat gaat gemakkelijker als je kleding draagt die ook in het bos goed zichtbaar is. Ga dus gerust voor een kleurig shirt, of draag zelfs een reflectiehesje.

Laat als laatste het thuisfront altijd weten dat je van plan bent een buitenrit te maken en vertel ook hoe lang je daarover denkt te doen. Als je vervolgens ook nog doorgeeft welke ronde je gaat rijden, weten de thuisblijvers in welke richting ze moeten zoeken als je niet thuiskomt.

Bron: Buitenruiters, overname enkel toegestaan na schriftelijke toestemming.
Foto: Wikimedia / Maurice Pullin