Betaald ruitervignet op Utrechtse Heuvelrug aanstaande

0
419
ruiterpad
Archiefbeeld ruiterpad

Gisteren zijn door Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeente Soest, Landgoed Eyckenstein, Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie – Regio Utrecht, het Utrechts Particulier Grondbezit en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug afspraken ondertekend om een betaald ruitervignet op de Utrechtse Heuvelrug in te voeren.

Op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug valt te lezen dat de terreineigenaren voornemens zijn om vanaf 1 januari 2022 de aankoop van een Utrechtse Heuvelrug (UH)-ruitervignet verplicht te stellen voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over hun terrein lopen.

Instandhouding paden

Op de Heuvelrug ligt een uitgebreid padennetwerk voor ruiters en menners dat intensief wordt gebruikt. Het in stand houden van deze paden kwam in gevaar. Dit komt doordat het voor terreineigenaren financieel steeds lastiger is om de kosten daarvoor op te brengen. Daarom hebben zij samen met vertegenwoordigers van gebruikers gezocht naar een systeem, waarbij deze kosten gedekt worden uit gebruikersbijdragen. Op deze manier blijven de paden geschikt, veilig en toegankelijk.

Samenwerking

De samenwerking tussen terreineigenaren en vertegenwoordigers van ruiters en menners in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft geleid tot de afspraken in de nu ondertekende intentieovereenkomst. Verwacht wordt dat de prijs van een jaarvignet voor de Utrechtse Heuvelrug rond de 60 euro zal liggen. Hiervoor kan de houder van het vignet gebruik maken van minimaal 200 kilometer aan ruiterpaden in het gebied.

Vragen en antwoorden

Het nieuwe ruitervignet Utrechtse Heuvelrug gaat in 2022 in. In 2021 werken de partners samen aan de verdere uitrol van het vignet en nog niet alles is duidelijk. Op de website staan echter al wel een aantal vragen waar zij wel het antwoord op kunnen geven.

Bron: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Foto: Buitenruiters