Bladblazen in het bos? Alles voor een goed ruiterpad!

0
280
Archiefbeeld ruiterpad.

Het klinkt een beetje gek, met je bladblazer aan de slag in een herfstbos. Menig stadsbeheerder zal dan ook vreemd worden aangekeken door de recreanten ter plaatse, maar we mogen die mensen best eens bedanken. Het verwijderen van al die bladeren blijkt namelijk essentieel voor de kwaliteit van de ruiterpaden.

Paden schoon, sloten leeg

In het Kralingse Bos is de afgelopen weken al hard gewerkt door de bladblazers van Stadsbeheer Rotterdam. Iedere dag blazen zij de paden schoon en halen ze de bladeren uit de sloot. Dat doen ze nog tot de kerstdagen.

‘Ja, het lijkt ridicuul en dweilen met de kraan open, maar we doen dat natuurlijk niet voor niets’, vertelt woordvoerder Brigitte Moratis aan RTV Rijnmond. ‘De voet- en fietspaden houden we schoon zodat de mensen niet tussen de bomen en struiken gaan lopen, waar de dieren liggen te rusten.’

Ruiterpad schoon

De greppels worden leeggeblazen vanwege de waterafvoer en ook de ruiterpaden worden kaal geblazen. Waarom, zou je denken? Het rijdt best leuk zo door al die gevallen bladeren.

‘Ruiterpaden bestaan uit zandgrond en die willen we schraal houden’, verklaart Brigitte. ‘Als we de bladeren laten liggen, wordt het humus. Dan krijg je plantengroei en dat willen we niet voor de paarden en de ruiters.’

Bron: RTV Rijnmond
Foto: Wikimedia / Corry Wille