Blijven zitten of afstappen bij angst tijdens buitenrit?

0
701
In de natuur heb je vaak meer ruimte om een spannende situatie te overwinnen dan in het verkeer.

Het zal je vast bekend voorkomen. Je bent lekker op pad met je paard, maar ineens ziet hij iets dat hij toch wel zo vreselijk eng vindt dat hij ervan in paniek raakt. Toch zul je langs dat enge voorwerp moeten om je buitenrit te vervolgen. Wat doe je dan? Kies je ervoor om af te stappen, of blijf je te allen tijde zitten?

Afstappen geen schande

Veel ruiters zullen opgegroeid zijn met het idee dat je nooit af mag stappen tijdens een buitenrit. Het zou een zwakte zijn en je zou daarmee het paard laten winnen. Maar wat valt er voor een paard te winnen als hij zo bang is? Helemaal niks. Laten we dus beginnen met benadrukken dat afstappen absoluut geen schande is. Juist niet. Als jij vanaf de grond goede afspraken met je paard hebt gemaakt, kun je hem zo prima helpen om de enge situatie te overwinnen en ervan te leren.

Houd het veilig

De vraag die je jezelf wel moet stellen is of het veilig is om van een paard af te stappen dat al heel angstig is. In de chaos kan je paard zich natuurlijk nét omdraaien terwijl jij bezig bent met afstappen. Het gevolg kan zijn dat jij met je billen op de grond belandt en dat je paard de benen neemt richting huis. Dat moet je ook niet willen.

Als je wilt afstappen, zul je dat dus moeten doen op het moment dat dat (nog) veilig kan. Heb je een tijd lang geprobeerd het enge voorwerp te passeren, zit het ‘emmertje’ van je paard inmiddels helemaal vol en wil hij uit pure paniek ervandoor? Dan heb je misschien te lang gewacht. Neem in zo’n geval eerst wat afstand van het enge voorwerp, zodat je in alle rust kunt afstappen. Vervolgens kun je je paard kalmeren en samen de enge situatie overwinnen. Stap pas weer op als je paard ook echt weer rustig is. Je wilt geen ongelukken.

Kies zelf

Wanneer kies je er nou voor om af te stappen of juist te blijven zitten? Dat is helemaal paard-, ruiter- en situatiegebonden. Het ene paard is beter onder controle te houden vanuit het zadel dan vanaf de grond. Weer een ander paard verstopt zich juist het liefst in de binnenzak van zijn ruiter en overwint zo alles.

Ook heb je in bijvoorbeeld het bos vaak iets meer ruimte om een spannende situatie op te lossen dan wanneer je op een druk kruispunt staat. In dat laatste geval wil je vaak snel en veilig van de weg af en kan afstappen een veiligere keuze zijn. Volg dus altijd je gevoel, maar laat je niet vertellen dat afstappen ‘niet mag’.

Bron: Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters