Buiten rijden in het donker: wees zichtbaar!

0
128
Deze Britse beredenen hebben het wel begrepen: zichtbaarheid is belangrijk!

De wintertijd is ingegaan en de meeste paardenmensen zijn daar vaak niet zo blij mee. Geen lange buitenritten meer na werktijd, maar in de schemer een blokje om of stappend over de weg naar de dichtstbijzijnde binnenbak. Maar wat doe je dan qua verlichting? Wat is verplicht en wat wordt geadviseerd?

Verplichte verlichting

Als je in de schemer of het donker met je paard op pad gaat, ben je verplicht om verlichting te dragen. Hiermee dien je te voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking op verlichting. Dit betekent dat het paard of het span een duidelijk wit of geel licht vooraan moet dragen en een rood licht achteraan. Deze lichten mogen in één enkel apparaat verenigd zijn en moeten minimaal aan de linkerzijde van het paard of het span bevestigd zijn.

Het dragen van verlichting is verplicht op de volgende momenten:

  • Tijdens het vallen van de avond.
  • Tijdens het aanbreken van de dag.
  • Overdag bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter.

Snel invallende duisternis

Het kan best riskant zijn om kort voor de duisternis invalt met je paard ‘nog even’ op pad te gaan. Het wordt sneller donker dan je denkt en het is dus belangrijk dat je je niet laat verrassen door onverwachtse donkere wolken of vroeg invallende schemering. Ook in het bos is het vaak sneller donker. Let bovendien goed op als het regent, je bent dan al gauw minder zichtbaar voor automobilisten.

Zorg voor zichtbaarheid

Kun je volstaan met enkel wit licht voor en rood licht achter? Wettelijk gezien wel, maar realiseer je dat andere weggebruikers doorgaans geen paard op de weg verwachten. Je doet er dus goed aan om ervoor te zorgen dat jij en je paard niet over het hoofd te zien zijn. Als je goed zichtbaar bent, kunnen je medeweggebruikers rekening met jou en je paard houden door bijvoorbeeld vaart te minderen.

Voor extra zichtbaarheid kun je je paard bijvoorbeeld een reflecterende uitrijdeken op doen, kiezen voor een reflecterend borsttuig of voor bandjes om de benen. Zelf kun je een reflectiehesje (al dan niet met ingebouwde verlichting) dragen.

Bron: Horselights / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Daveleicuk