Buitenrijden in België niet langer toegestaan

0
329
Archiefbeeld buitenrit.

In België is, vanwege het coronavirus, het maken van buitenritten voorlopig verboden. Dat valt te lezen in een gezamenlijk persbericht van Paardensport Vlaanderen, Paardenpunt Vlaanderen en de LRV. Ruiters en menners die ondanks het verbod op buitenrit gaan, riskeren een boete van 250 euro.

Regels

Op dit moment gelden de volgende regels in België met betrekking tot het uitoefenen van de paardensport.

  • Het maken van een korte buitenrit in de nabijheid van de stal waar het paard gestald staat is niet meer toegestaan. Het maakt hierbij niet uit of er recreatief gereden wordt of puur om het paard beweging te geven (toevoeging redactie: uit noodzaak).
  • Wandelen met het paard aan de hand is wel toegestaan.
  • Het paard vervoeren om het ergens in een manege de nodige beweging te geven is wel toegestaan.

Verwarring

In het persbericht wordt aangegeven dat deze nieuwe regels eerder voor verwarring zorgen dan dat zij duidelijkheid verschaffen. De paardensportorganisaties stellen: ‘Het ministerieel besluit (juridisch bindend) zegt duidelijk dat sportcentra moeten gesloten worden. De nieuwe FAQ staat externe mensen wel toe om met hun paarden op een manege te gaan rijden. Dit is volledig in strijd met het ministerieel besluit en past niet in de maatregelen voor de volksgezondheid.’

Gezond verstand

De organisaties roepen de Belgische paardensporters op om met gezond verstand met de nieuwe regels om te gaan. Zo adviseren zij om geen buitenritten te plannen en om ook niet zomaar naar een lokale manege te gaan. Ze laten weten zich in te spannen voor duidelijkere regelgeving voor de paardensport, zodat er geen verwarring meer kan bestaan.

Bron: Paardensport Vlaanderen
Foto: Bayke de Vries, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0