Buitenrijden in herfst en winter, wat heb je nodig?

0
295
herfst
Ook in de herfst kan het heerlijk buitenrijden zijn, als je er maar op gekleed bent!

In de zomer maken we graag eindeloze buitenritten. Het weer leent er zich dan ook uitstekend voor en de dagen zijn lekker lang. Maar hoe pak je dat nu in het najaar aan, als het nat, koud en vroeg donker is? Sommige ruiters blijven liever in de bak, maar als je geen bakruiter bent of geen bak tot je beschikking hebt, zul je er in het najaar toch ook op uit gaan met je paard. In dit artikel enkele tips voor benodigdheden om de koude, natte ritten wat comfortabeler te maken.

Kleding

Fijne kleding maakt je rit al zoveel aangenamer. Zeker als je altijd buiten rijdt ontkom je niet aan het aanschaffen van een goede waterdichte jas. Bedenk voor je er één aanschaft goed wat je van een jas verwacht en hoe vaak je hem nodig denkt te hebben. Een lange jas met split kan heel fijn zijn tijdens het uitmesten en andere klusjes op stal. Ook kun je er prima mee rijden, maar als je een beetje een rillerig paard hebt is een korte jas tijdens het rijden misschien wel veiliger. Bovendien zijn er tegenwoordig ook waterdichte rijbroeken te koop (tip van Buitenruiters: de Kipwarm van Decathlon), waardoor je geen lange jas nodig hebt om droog te blijven. Ook kun je ervoor kiezen om met rainlegs te rijden, deze bevestig je eenvoudig over je gewone rijbroek.

Ben je een koukleum? Overweeg dan ook om te investeren in goede thermokleding en fijne, warme sokken. Ook een goed paar (thermo)handschoenen is dan onmisbaar. Voor de echte koukleumen zijn er ook nog zogenaamde heatpads die je bijvoorbeeld in je handschoenen kan schuiven. Jij krijgt het niet meer koud zo!

Voor je paard

Is je paard geschoren en staat hij onder een deken? Of zit hij door het gebruik van dekens niet dik in zijn vacht? Bedenk dan dat hij het koud kan krijgen als je zijn deken afhaalt en vervolgens een gezellige staprit met je stalgenoten gaat maken. Ook als je een rit in de regen maakt kan het fijn zijn als je paard daarbij enigszins droog en warm blijft. Voor zulke situaties kan het fijn zijn om een (waterdichte) uitrijdeken aan te schaffen. Als je een beetje handig bent kun je daar zelf nog klittenband aan bevestigen. Op die manier kun je de deken oprollen als je paard opgewarmd is na een lekker galopje.

Veiligheid

Even snel na het werk nog een buitenritje maken… Voor sommige mensen lukt dat nu wel, omdat ze vanwege de coronamaatregelen thuis werken en geen reistijd meer hebben. Bedenk je wel dat de zon momenteel al rond 16.15 uur onder gaat en je dus al gauw in de schemering rijdt. Laat je daar niet door overvallen en zorg voor voldoende verlichting en/of reflecterend materiaal. Liever mee verlegen dan om verlegen zeggen we maar.

Te paard ben je verplicht om tijdens het vallen van de avond verlichting te voeren, te weten een geel of wit licht voor en een rood licht achter. Dit is dus ook wat je op z’n minst mee moet nemen als je verwacht in het donker terug te komen van een rit. Voor je medeweggebruikers is het op basis van zulke verlichting echter wel erg moeilijk in te schatten dat jij je met een paard op de weg bevindt, dus liever kies je voor wat meer. Denk hierbij aan een reflecterend hesje voor jezelf en een reflecterend borsttuig of uitrijdeken voor je paard. Zo weet je dat je zichtbaar bent en kun je ook na werk nog even lekker genieten van de natuur.

Bron: Buitenruiters
Foto: Buitenruiters