Campagne ‘Paard op de baan? Kalm aan!’ krijgt make-over

0
107
Archiefbeeld buitenrit

De Belgische campagne voor verkeersveiligheid ‘Paard op de baan? Kalm aan!‘ heeft wat opfrissing nodig, zo blijkt uit de cijfers van het VIAS instituut en een nog lopend onderzoek. Paardenpunt Vlaanderen bericht dat de campagne – die inmiddels bijna 8 jaar oud is – een make-over krijgt.

Pijnpunten

In 2017 werden er door de Federale Politie in België 39 letselongevallen genoteerd waar ruiters bij betrokken waren. Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat veel valpartijen van ruiters niet als verkeersongeval worden aangemerkt. Het daadwerkelijke aantal zal dus hoger zijn.

Door PaardenPunt Vlaanderen werd kortgeleden een onderzoek gestart naar zogenaamde pijnpunten in de hippische sector. De enquête loopt nog tot en 30 april, maar er zijn al voorzichtige conclusies uit te trekken. Zo vindt 97% van de huidige respondenten dat er meer aandacht moet worden besteed aan de verkeersveiligheid van ruiters en menners. Daarnaast vindt ruim 85% dat weggebruikers – inclusief ruiters en menners – onvoldoende op de hoogte zijn van de verkeersregels.

Video, hesjes en folders

Met de start van het voorjaar en het nieuwe buitenrijseizoen ziet Paardenpunt Vlaanderen het ideale moment om de campagne nieuw leven in te blazen. Daarom is er vorig jaar al een nieuwe promotievideo gemaakt en zijn er reflectiehesjes ontworpen met de tekst ‘Paard op de baan? Kalm aan!’. Ook zal in het begin van deze zomer een folder worden gedrukt waarin de relevante verkeersregels nog eens goed worden uitgelegd.

Ook ruiters op de hoogte

Paardenpunt Vlaanderen benadrukt dat het niet alleen belangrijk is om automobilisten te onderwijzen. Ook ruiters en menners moeten goed op de hoogte zijn van de regels, zowel op de openbare weg als in de bak. Om het geheugen van de paardensporters wat op te frissen, krijgt ook de campagne ‘Hou jezelf in toom‘ een kleine opfrissing.

Bekijk hier de nieuwe promotievideo:

Bron: Paardenpunt Vlaanderen
Foto: Wikimedia / Maurice Pullin