Een eerste strandrit, waar moet je op letten?

0
536
Als je paard voor het eerst op het strand komt, is het fijn als hij kan aansluiten bij ervaren 'strandgangers'.

Het maken van een strandrit met eigen paard staat op het wensenlijstje van veel buitenruiters. Over het strand rijden met een paard dat het strand nog niet kent is echter niet zonder risico’s. Als je van plan bent om je paard voor het eerst mee te nemen naar het strand, volg dan deze richtlijnen van Horse & Rider die je helpen jezelf en je paard veilig te houden.

Rijmaatje

Het kan ontzettend fijn zijn om aan te haken bij een combinatie die al vaker op het strand geweest is. Probeer dus om een rijmaatje met een ervaren paard te vinden, dat is nog gezellig ook!

Golven

Voor je paard kan zo’n enorme hoeveelheid bewegend water best heel spannend zijn. Probeer je rit dus te plannen als het eb is en het water rustig. Je kunt je wel voorstellen dat je paard er niet rustiger op wordt als hij voor het eerst een woeste zee ziet. Stuur je paard daarom ook niet direct de golven in, maar rijd eerst eens door de branding. Laat hem rustig kijken en het andere paard volgen.

Wees je overigens ook bewust van het feit dat mensen én paarden zeeziek kunnen worden van de aanblik van de golven. Dit klinkt een beetje gek, maar het schijnt voor te komen. Ben je met je paard de zee in gegaan en begint hij ineens wat vreemd en onstabiel aan te voelen? Stuur hem dan uit het water.

Doe rustig aan

Het rijden op een strand kan best zwaar voor je paard zijn. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is een eerste strandrit best wat om te verwerken. De meeste paarden zullen opgewonden zijn op het strand, het is immers ook voor hen een unieke omgeving. Je paard zal daarom erg enthousiast zijn, waardoor de kans aanwezig is dat hij zichzelf overloopt. Zorg er dus voor dat jij degene bent die het tempo bepaalt en wees daarbij zuinig op je paard.

Wissel galopjes af met stukken stappen en maak er geen racepartij van. Je wilt immers niet dat je paard leert dat hij het op een lopen mag zetten zodra hij het strand op komt. Toch even het gas open? Doe dit geleidelijk en blijf controleren of je nog een rem hebt.

Wees voorbereid

Op het strand gebeurt doorgaans van alles. Wees hierop voorbereid en zorg ervoor dat je stevig in het zadel zit. De kans dat je paard ergens van schrikt is namelijk best groot. Zeker als je paard nog niet gewend is aan het strand, kun je ervan uitgaan dat hij schrikt van dingen als golven, zeewier, drijfhout, honden en vliegers. Wees hierop voorbereid en kies bij voorkeur een rustige dag uit.

Wil je zwemmen in de zee? Lees dan ook ons artikel over waterpret.

Bron: Horse & Rider / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Photophilde