Waarom elk seizoen een cadeautje is voor de buitenruiter

0
97
Een strak zonnetje, hoge temperaturen of juist ritselende bladeren. Elk seizoen heeft wel wat.

Elk seizoen heeft wel wat voor de fanatieke buitenruiter, toch? In de lente staat alles mooi in bloei, in de zomer is de temperatuur zo aangenaam dat we in t-shirt kunnen rijden, in de herfst ritselen de bladeren zo leuk en in de winter willen we door de sneeuw crossen.

Vorige week vroegen we aan onze volgers op Facebook wat hun favoriete buitenritseizoen is, en raad eens? Iedereen heeft wel een andere favoriet en elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Dat maakt onze Nederlandse seizoenen ook zo mooi, er is voor ieder wat wils.

Hogere temperaturen, langere dagen

In de lente komt alles weer in bloei, de paardjes zijn vrolijk omdat ze weer het weiland op mogen en de dagen worden weer langer. Een van onze volgers laat weten enorm te genieten van de stijgende temperatuur in het voorjaar. ‘Doe mij maar de eerste warme dag in de lente’, schrijft zij. ‘Voor het eerst weer in een trui rijden in plaats van met een dikke jas aan.’

De zomer is vooral voor de buitenruiters met een fulltime baan een ideaal seizoen. Door de lange avonden is het eindelijk weer mogelijk om ook na het werk nog even heerlijk op pad te gaan. Dat wordt dan ook aangegeven bij de motivatie om voor de zomer te kiezen als favoriete buitenritseizoen. ‘Zeker de zomer. Alles is heerlijk groen en in bloei en dan kan je tenminste ’s avonds ook nog heerlijke ontspannen buitenritten maken.’

Veel buitenruiters zullen dus toch wel weer reikhalzend uitkijken naar het verzetten van de klok op 31 maart 2019: langer licht en dus weer ’s avonds op pad!

Frisse paarden

En dan het seizoen waarin we nu zijn aangeland: de herfst. We mogen niet klagen tot op heden. Waar het Nederlandse najaar doorgaans flink nat kan zijn, hebben we het nu getroffen met droge bospaden. De herfst is dan ook favoriet bij een aantal buitenruiters, laten ze weten. Het geritsel van de bladeren klinkt zo leuk onder de paardenhoeven en het bos ruikt heerlijk. ‘Het is dan weer zo heerlijk fris’, merkt een van onze volgers op. ‘En niet alleen het weer, ook de paarden! Vol energie zijn ze, genieten is dat.’

Door de lagere temperaturen in de herfst, is het vaak ook rustiger in de bossen en op de stranden. In de zomer komt het nogal eens voor dat je je galopje moet onderbreken door bijvoorbeeld voetgangers op het ruiterpad, of mag je niet eens het strand op. In de herfst is dat een heel ander verhaal. Strand verlaten, bos rustig, tijd voor een sprintje!

Sneeuw

Met de feestdagen in aantocht zal ook koning winter over een maandje zijn intrede doen. In ons landje is het altijd even afwachten of er ook een mooi pak sneeuw komt, of dat het vooral koud en nat zal zijn. De winter is voor paardenmensen vaak toch wel één van de minst favoriete seizoenen. Koude tenen, bevroren vingers, een natte of misschien wel opgevroren rijbak.

Toch heeft de winter ook wel wat. Eerst flink koukleumen, je opwarmen door de stal eens fanatiek aan te vegen en daarna lekker binnen met een kop warme thee. En wat er wel mooi is aan de winter? Sneeuw natuurlijk, aldus een van onze volgers. ‘Ik vond het afgelopen winter magisch om buiten te rijden in de mist met sneeuw op de grond’, schrijft zij.

Altijd genieten

Voor elk seizoen is dus wel wat te zeggen en we mogen van geluk spreken dat we een hobby hebben die we heerlijk in de buitenlucht kunnen uitoefenen. In het najaar kijken we toch vaak wel uit naar het voorjaar en de zomer, maar als je goed om je heen kijkt zie je dat elk seizoen wel iets moois heeft te bieden voor de buitenruiter.

Bron: Buitenruiters, overname enkel toegestaan na schriftelijke toestemming.
Foto: Wikimedia / Nohemen