Fietssport.nl: ‘hoe passeer je een ruiter?’

0
1010
Archiefbeeld fietsers en ruiters.

Ruiters en fietsers komen regelmatig met elkaar in conflict, waardoor er wederzijdse irritaties en soms zelfs gevaarlijke situaties ontstaan. Dat is jammer, want we willen immers allemaal gewoon genieten van onze hobby in de buitenlucht.

Fietssport.nl plaatste gisteren een uitgebreid stuk op haar website, waarin uitleg wordt gegeven over het passeren van paarden, bijvoorbeeld in het bos. Dit initiatief kunnen wij alleen maar toejuichen. Op naar een zomer waarin we als buitensporters samen de paden en wegen kunnen delen zonder irritaties of ongelukken!

Onveilige situaties

Uit een enquête onder 3767 leden van de KNHS blijkt dat fietsers na automobilisten door ruiters als grootste probleem met de veiligheid worden ervaren. 53 procent van de ruiters zegt weleens te maken hebben gehad met onveilige situaties met fietsers op de weg. Opvallend veel ruiters hebben daarbij aangegeven problemen te ervaren met groepen fietsers.

Inga Wolframm, die het onderzoek leidde, geeft als voorbeeld wielrenners die geruisloos op paard en ruiter afkomen en vervolgens op hoge snelheid passeren. Dat doen ze volgens haar niet met de bedoeling het paard te laten schrikken, integendeel.  problemen te ervaren met groepen renners. ‘Ze willen een schrikreactie bij het paard voorkomen, maar ze bereiken er het tegenovergestelde mee’, legt ze uit.

Clinic voor mountainbikers

Veel fietsers weten niet hoe een paard kan reageren als ze plots het blikveld van het dier in komen. Ook Harold Veldkamp van de Noordelijke ATB Club niet. Hier kwam verandering in toen hij samen met een paardentrainer een clinic organiseerde. ‘In een overleg over recreatie in natuurgebied de Zuursche Duinen kwamen we erachter dat ruiters niet goed wisten hoe om te gaan met mountainbikers en andersom. Zo is het ontstaan’, vertelt hij.

Tijdens de clinic werd gedemonstreerd hoe een schrikreactie van een paard er uitziet en hoe je als fietser veilig een paard kunt passeren. Volgens Harold is dit in elk geval niet door te bellen omdat paarden daar erg van kunnen schrikken. Hij adviseert fietsers daarom om hun aanwezigheid kenbaar te maken door de ruiter vriendelijk aan te spreken. De clinic die hij organiseerde was een succes en als het aan Harold ligt wordt deze elk half jaar herhaald ‘zodat ook onze nieuwe leden weten hoe ze met paarden moeten omgaan’.

Buitencode

Verschillende sportbonden komen met initiatieven om het onderling begrip en de veiligheid van buitensporters te verbeteren. Zo hebben de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) en KNHS met een aantal andere organisaties de Buitencode geïntroduceerd, een campagne met vijf regels voor onderling respect tijdens het sporten in de natuur.

Bron: Fietssport.nl / Buitenruiters
Foto: Tnoll82 op Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, bijgesneden om passend te maken