Geen Autumn Desert Trail in 2020, laatste editie in 2021

0
286
Archiefbeeld opgezadeld paard.

Heb jij de Autumn Desert Trail nog op je wensenlijstje staan? Dan moet je zorgen dat je er volgend jaar bij bent. Dit jaar gaat het evenement namelijk niet door en RTV Drenthe bericht dat de rit in 2021 waarschijnlijk voor het laatst georganiseerd wordt.

Corona

Dit jaar zou normaal gesproken de tiende editie van de Autumn Desert Trail plaatsvinden, maar corona gooit roet in het eten. Mede-organisator Tanny de Nooy-Mars van Hippisch Drenthe vertelt: ‘Het is met alle coronamaatregelen niet mogelijk om 800 ruiters – en minstens evenveel publiek – in goede banen te leiden. Veiligheid en gezondheid gaan boven alles.’

Niet zo effectief

Daarnaast blijkt het oorspronkelijke idee achter het evenement: het omwoelen van het zand op de Kale Duinen, niet zo goed uit te pakken als gehoopt. Staatsbosbeheer had gehoopt dat de paarden de bodem zouden loswoelen zodat zij niet met machines het terrein in hoeven. Dat blijkt echter maar deels te gebeuren, waardoor het minder effectief is dan de bedoeling was. Ook is er een tweede probleem. De tapuit, een bedreigde vogel, heeft last van de paarden. Die trappen namelijk de holen dicht waar de vogel in broedt.

Boze reacties

Dan is er nog een andere – heel treurige – reden waarom de organisatoren van de Autumn Desert Trail liever stoppen met het evenement. Vorig jaar moest de tweede dag van het evenement afgelast worden vanwege de aanhoudende regen. Dit heeft tot een hoop boze reacties van deelnemers geleid, waarbij zelfs de consumentenbond werd ingeschakeld.

De organisatoren vertellen aan RTV Drenthe daar erg van geschrokken te zijn. Hierdoor wilden ze eigenlijk zelfs stoppen met het evenement, maar om toch een jubileum te kunnen vieren zal het in 2021 nog eenmaal georganiseerd worden. Daarna is het waarschijnlijk ‘over en uit’.

Bekijk hier een korte impressie van de editie van 2019, gemaakt door één van de aanwezige fotografen:

Bron: RTV Drenthe
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters