Geen rijbak? Geen probleem!

0
207

Geen rijbak in de winter? Dat lijkt een vervelend vooruitzicht als je je paard ook dressuurmatig nog wat wilt onderhouden. Volgens Horse & Hound hoeft dat echter helemaal geen probleem te zijn, en wel om de volgende redenen.

De weg op

Als je paard goed verkeersmak is, kun je op de verharde weg ook prima wat oefeningen doen. Wat denk je van wat tempowisselingen in zowel stap als draf of een stukje wijken voor het been op een rustige rechte weg?

Ook stapwerk in een heuvelachtige omgeving is enorm goed voor je paard als je de achterhand wil trainen. Wees er echter wel op bedacht dat je nog altijd een verkeersdeelnemer bent en houd je omgeving goed in de gaten.

Het bos in

Sommige buitenruiters hebben het geluk zo de bossen in te rijden vanaf stal. Als dat zo is, of je hebt de bossen op stapafstand, dan kun je daar natuurlijk ook prima wat oefeningen doen. Het is natuurlijk heerlijk om gewoon lekker ontspannen met een los teugeltje rond te rijden, maar je kunt een lang zandpad ook prima gebruiken om eens flink wat overgangen te rijden. Of als je wat verder gevorderd bent: zoals dressuuramazone Cathrine Dufour de galopswissels te oefenen natuurlijk.

Gek op springen? Als de bodem het toestaat kun je ook gemakkelijk even een boomstam meenemen of over een slootje springen. Leuk voor de afwisseling en je paard leert om verschillende soorten hindernissen te nemen.

Galopbaan

Heb je een stal met een galopbaan, of kun ergens op een openbare baan terecht? Dan ben je echt een geluksvogel. Deze banen hoeven namelijk niet alleen maar gebruikt te worden voor het snellere werk. Je kunt er ook prima dressuurmatig rijden, zonder dat je een bak nodig hebt.

Clinics en lessen

Geen beschikking hebben over een bak is natuurlijk het perfecte excuus om een setje lessen bij je favoriete instructeur te boeken. Het is niet alleen hartstikke leerzaam voor jou, je paard went ook mooi aan een andere omgeving. Vervolgens kun je de geleerde lessen in de zomer weer in de praktijk brengen als je voor jezelf rijdt.

Winterstop

Ben je niet zo van kou, wind en regen? Dan is een vakantie natuurlijk ook nooit slecht voor je paard. Zorg er alleen wel voor dat je de arbeid afbouwt qua intensiviteit en geef je paard voldoende vrije uitloop.

Bron: Horse & Hound / Buitenruiters
Foto: Unsplash / Thomas Peham