Gemeente Bergeijk investeert in nieuwe ruiter- en menroutes

0
156
ruiterpaden
Archieffoto ruiterpad.

De Brabantse gemeente Bergeijk rekent op zeven ton subsidie van de provincie om een ruiter- en menroutenetwerk op te zetten, zo bericht het Eindhovens Dagblad.

Toeristen trekken

Om paardentoeristen naar de regio te trekken komt wordt er een nieuw en omvangrijk netwerk van ruiter- en menpaden aangelegd. Bergeijk hoopt dit met zeven ton te kunnen realiseren. Een deel van de investering van de provincie zal uitgegeven worden aan nieuwe paden in Eersel, Bladel, Waalre en Valkenswaard. Ongeveer de helft zal daadwerkelijk worden besteed in de gemeente Bergeijk.

In de regio zijn sowieso al veel paardenliefhebbers die van de reeds aanwezige ruiterroutes gebruikmaken. De mogelijkheden zijn allemaal wat beperkter. Volgens wethouder Mathijs Kuijken is het de bedoeling dat het netwerk toeristen gaat trekken die ‘speciaal iets met paarden hebben’.

Paardenbedrijven

In het voortraject heeft de gemeente een werkgroep opgericht. De leden hiervan zijn mensen die iets met de paardensport hebben of als ondernemer een link hebben met paarden. ‘Die zijn er’, zegt Ellis Horck, beleidsambtenaar toerisme en sport bij de gemeente Bergeijk. ‘Zo is er al een bed and breakfast waar toeristen meteen ook hun paard kunnen stallen.’

In de gemeente bevinden zich al tussen de twintig en dertig vergelijkbare paardenbedrijven. Op een informatieavond konden de ondernemers vertellen hoe ze tegen de plannen aankijken en wat hun wensen zijn. Ook kunnen ze hun eigen toekomstplannen hierop afstemmen. ‘Nu ze weten dat er straks meer paardenliefhebbers naar de streek komen, kan het interessant zijn zelf plannen te ontwikkelen. Dit is hét moment’, aldus Horck.

Voorjaar 2019

De routes, in totaal honderd kilometer, komen door de hele gemeente te liggen en sluiten bij de gemeentegrenzen aan op nieuwe of bestaande paden van de buurgemeenten Bladel, Eersel, Waalre en Valkenswaard. Bij de routes komen ook pijlen te staan. Verder komen er bordjes die aangeven dat iemand een knooppunt nadert, net zoals die er voor fietsnetwerken zijn.

De ruiterpaden kruisen soms wel andere paden, maar ze komen verder strikt gescheiden te liggen. De gemeente Heeze-Leende kent al een dergelijk netwerk en net over de grens in België ligt er ook een. ‘Straks sluiten we daar goed op aan. Dat is voor een paardenliefhebber natuurlijk erg interessant.’

In het voorjaar van 2019 wordt begonnen met de aanleg van de ruiterpaden. Het is de bedoeling dat de ruiters en menners direct aansluitend de paden in gebruik kunnen nemen.

Bron: Eindhovens Dagblad
Foto: Wikimedia / Dominicus Johannes Bergsma