‘Help, mijn paard wil niet alleen op buitenrit!’

0
1746
Archiefbeeld buitenrit.

Buitenrijden is een van de vele vreugden die het hebben van een paard met zich meebrengt. Het is niet alleen een fijne afwisseling van het rijden in de bak, ook leert je paard er een hoop van. Hun zelfvertrouwen groeit, ze worden minder schrikkerig en zien eens wat anders dan de bak. Bovendien kun je tijdens een buitenrit spiergroepen trainen die je in de bak wellicht minder gemakkelijk aanpakt.

Met een groepje buitenrijden is natuurlijk hartstikke gezellig, maar als je alleen op pad gaat hoef je geen rekening met de rest te houden. Je kunt rijden op het tempo dat jij wilt, zonder dat je de rest ophoudt of juist opjaagt. Er is alleen één klein probleempje: veel paarden en ruiters ‘kunnen’ niet alleen op pad. Daar is echter prima op te trainen, het vraagt alleen wat oefening, toewijding en een flinke portie geduld om je paard ervan te overtuigen dat het best een goed idee is om alleen op pad te gaan. De FEI komt daarom met een aantal tips om het gemakkelijker te maken om alleen op buitenrit te gaan.

Neem een ander paard mee

Zeker als je een jong of onzeker paard rijdt, kan het een goed idee zijn om eerst aan het vertrouwen te werken door aan te haken bij een andere, ervaren, combinatie. Zoek een rustige, niet te lange route uit en laat je paard vertrouwen opdoen door zijn soortgenoot te volgen. Als hij eraan toe is kun je ervoor kiezen om steeds meer ruimte tussen de paarden te laten, of door jouw paard delen van de rit het voortouw te laten nemen. Op deze manier kun je bovendien je paard leren dat het oké is om ingehaald te worden en zelf in te halen zonder daarbij heet te worden of zelfs op de loop te gaan.

Probeer het eens met een andere ruiter

Het is misschien niet zo leuk om het toe te geven, maar misschien lukt het een andere ruiter wel om alleen met jouw paard op pad te gaan. Soms is een andere – niet eens per se betere – aanpak alles wat een paard nodig heeft. Het kan dus heel nuttig zijn om eens iemand anders plaats te laten nemen in het zadel, zelfs als blijkt dat het eindresultaat hetzelfde is als wanneer jij het paard rijdt. Je hebt dan namelijk wel iemand om mee te sparren, die met ideeën kan komen waar jij nog niet aan had gedacht.

Maak op pad gaan leuk

Zorg ervoor dat je paard het leuk vindt om buiten de rijbak aan de slag te zijn. Als ze graag springen, neem dan eens een boomstammetje mee op je route. Neem hem aan de hand mee voor een wandeling en laat hem tussendoor even grazen. Ook kun je ervoor kiezen om niet uit te stappen in de bak, maar om na een flinke dressuursessie lekker aan de lange teugel een blokje om te gaan. Op deze manier leert je paard dat het fijn en leuk is om de bak te verlaten, in plaats van een stressvolle gebeurtenis.

Laat je paard wennen aan alleen zijn

Sommige paarden vinden het onprettig om alleen op buitenrit te gaan omdat ze er simpelweg niet aan gewend zijn om alleen te zijn. Laat je paard hieraan wennen door hem zo nu en dan kort uit de kudde te halen, zonder dat hij aan het werk moet. Als je in de bak altijd samen met anderen rijdt, kun je er ook voor kiezen om eens op andere tijdstippen te rijden waarop je wél alleen bent.

Wees volhardend

Zoals met wel meer paardgerelateerde problemen, kan het even duren voor je het gewenste resultaat bereikt. Blijf volhardend en werk hard. Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk naar buiten gaat als mogelijk, maar houd de sessies kort. Ga een klein blokje om, houd het kort en simpel. Probeer als het mogelijk is te voorkomen dat je je moet omdraaien om weer terug te kunnen. Resultaat bereik je door kort en vaak op stap te gaan, kalm te blijven en je geduld te bewaren, voor je het weet gaan jij en je paard zomaar drie uur met z’n tweetjes erop uit.

Bron: FEI / Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters