Hoe blijf je warm in de winter?

0
270
Lekker op pad door de sneeuw, maar hoe blijf je warm?

Vandaag lijkt het meer herfst, maar de voorspellingen liegen er niet om. Eind deze maand zou het koud moeten worden. Als jij tot de groep buitenruiters behoort die ook in de winter gewoon doorrijdt weet je wat dat betekent: tenen als ijsblokjes en de neusriem losmaken na het rijden? Vergeet het maar, je voelt je vingers niet meer. Horse & Hound komt met slimme tips over hoe je je tegen de kou kunt wapenen.

Draag laagjes

Laagjes zijn essentieel. Je mag dan wel een lekkere dikke winterjas hebben, die gaat weinig nut hebben als je er alleen een trui onder draagt. Kies er dus voor om vele dunne laagjes te dragen, te beginnen met thermo-ondergoed. Een simpele vuistregel hierbij: de onderste laag vangt zweet op, de middelste laag isoleert en de bovenste laag (je jas) beschermt je tegen wind en regen.

Ook voor je benen geldt: laagjes! Onderschat het belang van een goede thermo-legging onder je rijbroek niet. Heb je geen thermo-kleding, maar wil je wel op pad bij koud weer? Een dikke panty doet de truc ook!

Hoofd en gezicht

Koude oren zijn écht vervelend en bovendien verliest de mens de meeste lichaamswarmte via het hoofd. Je doet er dus goed aan om je hoofd en oren lekker warm te houden. Dit kan met een fijne muts als je gewoon op stal bezig bent. Als je gaat rijden kun je een dunne bivakmuts onder je cap dragen, of kiezen voor speciale oorwarmers.

We weten allemaal dat het niet zo handig is om met een sjaal te rijden, maar een goede col is natuurlijk wel fijn. Zelfs als je een hoogsluitende jas draagt, is het nog heel fijn om daaronder een col te dragen. Dit voorkomt tocht in je nek en houdt je gewoon lekker warm.

Vergeet niet om een lippenbalsem in je tas te stoppen. Iedereen weet hoe gebarsten lippen voelen en dat is níet fijn. Als je een lange dag buiten in de kou bent geweest, barsten je lippen sneller. Wees dat voor door goed te smeren.

Vingers en tenen

Het warm houden van je vingers is altijd lastig. Met bevroren vingers grip op je teugels houden is bijna geen doen, dus investeer in een set goede handschoenen met grip. Nog steeds koude handen? Koop een set wollen vingerloze handschoenen en draag die over je paardrijhandschoenen.

Als je dacht dat je vingers warm houden lastig is, wat dacht je dan van je tenen? Op de een of andere manier lijken die toch altijd het koudst te worden als je aan het rijden bent, wellicht omdat je ze dan weinig beweegt. Ook hier zijn laagjes je oplossing. Begin met een panty (ook handig voor je benen), daarna een setje wollige sokken en draag daar een stel goede paardrijsokken overheen. Vergeet alleen niet dat je ook nog in je rijlaarzen moet komen, als die vervolgens te strak zitten, krijg je het alsnog koud.

Warm drinken

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen kun je het natuurlijk alsnog koud krijgen. Zorg er daarom voor dat je een thermosfles thee, koffie of warme choco klaar hebt staan voor als je klaar bent. Zo kom je in elk geval weer een beetje tot jezelf…

Bron: Horse & Hound
Foto: Wikimedia / Don Wright