Natuurbeschermers willen geen paarden op Noordwijks strand

0
467
Archiefbeeld strandrit

Met je mountainbike over het strand crossen of met je paard langs de branding galopperen, mens en dier genieten ervan. Daarom wil de Noordwijkse gemeenteraad dit in de wintermaanden toestaan, maar natuurbeschermers zijn daarop tegen. Stichting Duinbehoud en de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk (VNVN) vragen de gemeente het besluit te heroverwegen, zo bericht Omroep West.

Beleidswijziging

Fietsen op het strand werd eerder gedoogd, maar sinds een beleidswijziging twee jaar geleden zijn fietsers niet meer welkom. Ook ruiters mogen bij de oprit Langevelderslag niet meer het strand op. Dat ruiters dit jammer vinden blijkt wel, vorig jaar werd er een petitie gestart voor het openstellen van de betreffende afrit. De gemeenteraad wil nu het beleid toch weer wijzigen en fietsers en paarden op het strand toestaan in de wintermaanden.

Rustgebied

Stichting Duinbehoud en de VNVN zijn niet blij met deze voorgenomen beleidswijziging. Zij zien het strand liever zonder fietsers en paarden. Vooral omdat er op de grens van Noordwijk en Zandvoort een bijzonder natuurgebied is: Noordvoort.

‘Het hele Noorderstrand van Noordwijk moet fietsvrij en paardvrij blijven, dat is een uniek gebied in Nederland, zelfs in West-Europa. Er zijn weinig van dit soort mooie rustgebieden’, zegt Gab de Croock van de Noordwijkse natuurvereniging. ‘Maar we moeten zeker niet aan het gebied Noordvoort komen. Dat moet echt een rustgebied blijven.’

Ze maken dan ook bezwaar tegen de beslissing van de gemeenteraad om fietsers en paarden toe te staan. ‘Het gaat met name om de rust voor de dieren: de vogels en de zeehonden.’

En dat is niet het enige: paarden lopen volgens de natuurbeschermers het strand kapot. Daarnaast zouden fietsers en paarden wandelaars belemmeren.

Geen probleem

Zowel fietsers als ruiters snappen niets van de bezwaren. ‘Gelukkig herstelt het strand zich twee keer per dag vanzelf, dat heet vloed. Daarna is het strand weer helemaal netjes’, zegt ruiter Lisanne Meijer, initiatiefneemster van de petitie om de oprit weer open te stellen. ‘Daarnaast schrikken paarden en vogels volgens mij niet zo van elkaar. Ook zeehonden blijven gewoon liggen als je er voorbij rijdt, dus ik zie het probleem niet zo.’

Agenda

In december staan de bezwaren van de natuurbeschermers op de agenda van de gemeenteraad. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat het college zich beraadt over de fietsers en paarden op het strand.

Bron: Omroep West / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters