Onvrede over nieuwe parkeerplaats bij Drents-Friese Wold

0
550
Archiefbeeld buitenrit.

Bij het Buitencentrum in Appelscha lag een parkeervoorziening voor ruiters en menners waar veel gebruik van werd gemaakt. Omdat de ruiter- en menroute vanaf die parkeerplaats over een speelweide loopt, is besloten om de trailerparkeerplaats per 1 mei dit jaar te verplaatsen naar een locatie aan de Canadaweg. Dit tot onvrede van de gebruikers van de parkeerplaats.

Mul zand

In reacties op het Boswachtersblog van boswachter Corné Joziasse wordt door gebruikers van de nieuwe parkeerplaats aangegeven dat de parkeerplaats niet voldoet. Zo geven meerdere mensen aan dat het zand op het parkeerterrein te mul is, waardoor trailercombinaties vast komen te staan. Ook zou er bij het inrichten van het parkeerterrein geen rekening gehouden zijn met mentrailers of andere lange combinaties. Hierdoor ontstaat er ruimtegebrek.

De gebruikers van de parkeerplaats stellen er flink op achteruit te zijn gegaan, ook omdat er voor hen geen toiletvoorziening meer in de buurt is en er geen plaats is om de paarden wat te laten drinken. In een andere reactie geeft iemand uit de buurt van het parkeerterrein aan dat hij tegenwoordig vaak van ruiters de vraag krijgt of ze bij hem mogen parkeren, omdat het daarvoor bestemde parkeerterrein te slecht zou zijn.

Geen budget voor volledige verharding

Wij hebben naar aanleiding van deze signalen contact opgenomen met boswachter Joziasse en gevraagd of dit bij Staatsbosbeheer bekend is en of er plannen zijn om het parkeerterrein anders in te richten. Hij geeft aan dat er bij Staatsbosbeheer zowel positieve als negatieve reacties binnen zijn gekomen.

Vervolgens legt hij uit dat vooralsnog enkel de in- en uitritten van het parkeerterrein zijn verhard en dat het niet de bedoeling is om het parkeerterrein volledig te gaan verharden. ‘Wij hebben een beperkt budget en daar moeten wij al onze voorzieningen in het Drents-Friese Wold van onderhouden. Dat kan daardoor alleen op een basic manier, wat betekent dat we de in- en uitritten wel hebben verhard.’

Adopteer je route

Dat Staatsbosbeheer een beperkt budget heeft voor het onderhouden van ruiterroutes is bekend. In 2018 werd via de KNHS al uitgelegd dat Staatsbosbeheer met ongeveer 70% in haar budget werd gekort omdat het natuurbeleid werd overgeheveld van het Rijk naar de provincies.

Er werd toen uitgelegd dat dit gevolgen zou hebben voor het beheer en onderhoud van recreatievoorzieningen. Ook werd aangegeven dat de focus zou komen te liggen op het wandelen en fietsen omdat dit de grootste groepen recreanten zijn. Naar aanleiding van gesprekken tussen Staatsbosbeheer en de KNHS is toen het project ‘Adopteer je route’ gestart, waarbij ruiters zelf hun ruiterpaden onderhouden.

Bron: Buitenruiters, overname zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan.
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters