Ik ga op buitenrit en neem mee…

0
344
Archiefbeeld zadeltag.

Paardrijden en zeker buitenritten maken is nooit zonder risico’s. Je hebt immers te maken met een levend wezen en daarnaast ook nog met andere weggebruikers of recreanten. Alle risico’s uitsluiten zal niet gaan, maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo veilig mogelijk op pad gaat. Wat neem je nou mee op buitenrit voor je eigen gemak en veiligheid?

Zadeltag

Weet jij wat je paard doet als hij – om wat voor reden dan ook – van jou gescheiden wordt op vreemd terrein? Mocht hij op de loop gaan en gevangen worden door anderen, dan is het fijn als zij jou of je contactpersoon kunnen bereiken. Een zadeltag is zo gemaakt van een sleutelhangerlabel, maar je kunt er ook voor kiezen een hondenpenning te laten graveren zoals op de foto bij dit artikel. Vermeld bij voorkeur sowieso twee telefoonnummers: je eigen, maar ook dat van bijvoorbeeld je partner of de stalhouder. Je hoopt de zadeltag nooit nodig te hebben, maar het kan geen kwaad om hem bij je te hebben.

Zichtbaarheid

Ga je aan het einde van de dag rijden? Neem dan een reflectiehesje mee. Veel ruimte nemen ze niet in, dus ze passen zo in je jaszak. Mocht je rit wat langer duren dan je van te voren dacht, dan ben je ook als het schemert goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Wel zo veilig! Wil je het echt op zeker spelen? Neem dan ook een set kleine (fiets)lampjes mee.

Telefoon

Wellicht een beetje overbodig, maar we noemen hem toch. Neem je (opgeladen!) telefoon mee en draag deze bij je, niet in een zadeltas. Hij is niet alleen handig om je rit mee te loggen in een app als Equilab, maar ook fijn om je route te controleren als je in nieuw gebied bent. Daarnaast is het gewoon fijn als je iemand kunt bellen als er iets aan de hand is. Dat hoeft niet eens een valpartij te zijn, maar kan ook een telefoontje naar het thuisfront zijn om te laten weten dat je wat later bent.

Op lange ritten

Op een lange rit neem je natuurlijk meer mee dan wanneer je een kort blokje om gaat. Genoemd worden dan een halster en touw, een mesje en een hoevenkrabber. Zeker als je verwacht ergens te gaan pauzeren zijn een halster en touw fijn om mee te hebben. Zo kan je paard ook even lekker grazen. Maar wat dacht je van een simpel strotouwtje om mee te nemen? Natuurlijk hoop je het niet nodig te hebben, maar mocht je materiaalpech krijgen, dan kun je daarmee hopelijk het een en ander repareren om toch goed thuis te kunnen komen. Laat daarnaast altijd aan iemand weten dat je op pad bent en welke kant je op gaat. Als er dan iets gebeurt, dan weet men globaal waar je bent.

Bron: Buitenruiters
Foto: Buitenruiters