Paardrijden in de winter, waar houd je rekening mee?

0
264
Deze IJslandse paarden draaien hun hoefje niet om voor een rit in de sneeuw.

Nadat we afgelopen weekend een klein voorproefje kregen, is de winter nu dan officieel begonnen. In de winter rijden is voor sommigen een uitdaging, zeker als je niet de beschikking hebt over een bak, maar er zijn genoeg mogelijkheden. In dit artikel enkele tips voor het paardrijden in de winter.

Grip

Zorg ervoor dat je paard voldoende grip heeft. Als je paard geen hoefijzers heeft, gaat het vaak in de sneeuw wel goed, maar kijk ook uit voor een soppige ondergrond of natte bladeren. Als je paard wel op hoefijzers staat, moet je in de sneeuw uitkijken voor de ijsballen die zich onder de hoeven kunnen vormen. Je kunt voor sneeuwbeslag kiezen, of een flinke laag vaseline smeren.

Rustig aan

Als je paard een dikke wintervacht heeft, kan hij flink gaan zweten als hij hard aan het werk moet. Dan kan het dus lang duren voor hij weer afgekoeld is en bovendien hebben koude spieren wat meer tijd nodig om op te warmen. Doe het dan dus rustig aan, zeker als je besluit om door de sneeuw te gaan rijden. Door de sneeuw lopen kan namelijk best vermoeiend zijn voor je paard als hij dat niet gewend is.

De bodem

Let goed op de ondergrond als je aan het rijden bent. Zeker als er sneeuw ligt, zie je een gat in de grond zo over het hoofd. Blijf dus voorzichtig als je op buitenrit gaat en kies voor routes die je goed kent. Nieuw pad gespot? Onthoud waar het is en ga een keer terug als je de bodem goed kunt zien.

In de buitenbak blijven rijden terwijl er een vorstperiode voorspeld is? Zorg ervoor dat je de bak goed gesleept hebt voor de ondergrond bevriest. Als je de bak mooi vlak houdt, kun je er in elk geval wat stapwerk blijven doen, en misschien zelf nog wel stukjes draven.

Je eigen outfit

Koud buiten? Kies niet voor één megadikke trui, maar kleed jezelf in verschillende dunne laagjes. Op die manier kun je gemakkelijk iets uittrekken als je het toch te warm krijgt tijdens het rijden. Koukleum? Investeer in thermo-ondergoed en koop oorwarmers of een dunne muts voor onder je cap.

Bevroren voeten zijn natuurlijk ook altijd een dingetje. Blijf echter wel goed nadenken over je schoeisel. Hoe lekker warm die moonboots ook zijn, ermee gaan rijden is misschien niet het beste idee. Zorg ervoor dat je altijd gemakkelijk uit de stijgbeugel komt komen, want je wilt geen ongelukken.

Warme billen houden? Ga lekker zonder zadel op pad! Daar moet je natuurlijk wel het paard voor hebben, maar wat is er nou lekkerder dan zonder zadel aan een lang teugeltje door de sneeuw stappen?

Winterstop

Is de winter het echt niet voor jou? Weinig daglicht, onvoldoende faciliteiten of ‘gewoon geen zin’? Als je paard in de winter voldoende vrije uitloop heeft, is een winterstop natuurlijk ook geen schande. Kun jij lekker poetsen, knuffelen en na afloop met een warme choco toekijken hoe je paard zich uitleeft in de sneeuw. Rijden? Dat komt wel weer.

Bron: Buitenruiters, naar een idee van WikiHow.
Foto: Wikimedia / Paula Jantunen