Reisverslag: te paard door het binnenland van Kreta

0
481
Kreta
Atchiefbeeld Lassithi hoogvlakte.

De meeste fanatieke buitenruiters houden wel van een beetje avontuur, en wat is er nou leuker om te gaan paardrijden in een omgeving die je nog niet kent? Dat kan binnen Nederland, maar ook Europa heeft veel mooie plekken die zich er uitstekend voor lenen om te paard verkend te worden. Op Buitenruiters.nl vinden we verslagen terug van deze droomritten die door jullie zijn gemaakt, zodat we er allemaal van kunnen genieten.

In de rubiek ‘reisverhalen’ van NRC wordt dit keer aandacht besteed aan een paardenvakantie op Kreta. Omdat het klinkt als een heel avontuur en wij nu het liefst onze spullen zouden inpakken om naar Kreta te gaan, delen we een stukje van het verslag hier.

Onbegeleid op avontuur

Al twintig jaar wordt door de Griekse Odysseia Stables, die in handen is van een Nederlandse, een zesdaagse trektocht georganiseerd door de binnenlanden van Kreta. Deze tocht, de Lassithi Trek genoemd, leidt door de Lassithi-hoogvlakte, over de bergkammen van het Dikti-massief naar de zuidkust van Kreta. Vervolgens keer je via de valleien vol olijf- en wijngaarden weer terug naar de standplaats, Avdou. Het is een eenzame, rustige route, waarbij je enkel door stille dorpjes rijdt en afgezien van wat herders vrijwel niemand tegenkomt.

Een trektocht is natuurlijk al supergaaf, maar wat deze tocht nog veel avontuurlijker maakt is dat je ervoor kunt kiezen om onbegeleid op pad te gaan. Uiteraard dien je wel over de nodige ervaring te beschikken, want je bent onderweg op jezelf en je paard aangewezen.

Gevoel van vrijheid

Sandra – de auteur van het reisverslag – en haar reisgenote kozen ervoor om onbegeleid op avontuur te gaan. Zij legt uit hoe haar zadeltassen werden volgestopt met biks, borstels en een systeem waarmee ze haar paard kon aanbinden. Op elk overnachtingsadres was hooi voor de paarden aanwezig en haar eigen bagage werd om de dag gewisseld zodat ze niet met een zware bepakking op pad hoefde.

‘Het gevoel van vrijheid is enorm’, schrijft Sandra. ‘We kunnen pauzeren wanneer en zo lang we willen, eindeloos foto’s maken bij de mooiste uitzichten. De afgronden zijn soms diep, maar geen moment voel ik me onveilig op Athina.’

Wil je het gehele reisverslag lezen inclusief foto’s? Klik dan hier en lees verder op de website van het NRC.

Bron: NRC / Buitenruiters
Foto: Rolf Dietrich Brecher (Duitsland) – CC BY-SA 2.0, bijgesneden om passend te maken