Mag je als ruiter of menner je telefoon vasthouden op de openbare weg?

0
740
Als menner kun je maar beter je passagier even een telefoontje laten plegen...

Het is jullie vast niet ontgaan. Per 1 juli 2019 is het verbod om een telefoon vast te houden op de openbare weg uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig. Dit betekent dat even een berichtje sturen terwijl je op de fiets zit ook niet meer mag. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van € 95,00. Maar hoe zit dit nou voor ruiters?

Verschil tussen ruiters en menners

Ruiteren & Mennen wilde antwoord op deze vraag en nam daarom contact op het het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vroegen of het verbod ook voor ruiters en/of menners geldt. En wat blijkt? Voor een ruiter geldt het verbod niet, maar voor een menner wél.

Dat wordt als volgt uitgelegd: Ruiters zijn weliswaar bestuurders, maar niet van een voertuig. Zij vallen daarom buiten het verbod. Een paard is geen voertuig, een aanspanning (paard en wagen) is dat wel.

Snel op je telefoon de route van je buitenrit nalopen of een mooie oortjesfoto maken mag dus wel als je te paard zit, maar niet als je als menner op de bok van een wagen zit. Dan kun je het navigeren of fotograferen beter aan je passagier(s) overlaten.

Handsfree

Er zijn bij sportwinkels verschillende houders verkrijgbaar voor je mobiele telefoon. Deze zijn tegenwoordig niet alleen om je bovenarm te dragen, maar ook om je pols. Op die manier kun je dus als menner alsnog handsfree je telefoon in de buurt hebben, voor bijvoorbeeld navigatie.

Dat je te paard je telefoon in de hand mag houden, wil overigens niet zeggen dat het een goed idee is. Ook te paard doe je er goed aan om je niet teveel af te laten leiden door je telefoon, zeker als je door het verkeer rijdt. Als je je telefoon toch graag bij de hand wil houden, overweeg dan ook een houder voor om je pols.

Bron: Ruiteren & Mennen / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Pete Markham