‘Ruiterpaden zijn voor paarden, losloopgebieden voor honden’

0
838
Archiefbeeld buitenrit.

‘Mensen alstublieft, laat de ruiterpaden aan de paarden en het hondenlosloopgebied voor de honden. Voor beide partijen fijn en vooral ook veilig’, dat is de oproep die Marjan Buninga uit Nootdorp doet.

Zij laat middels een ingezonden brief op Telstar Online weten dat het volgens haar geen goed idee is dat hondeneigenaren hun hond los laten lopen op het ruiterpad bij de Dobbeplas.

Gevaarlijke situaties

‘Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom dat geen goed idee is’, schrijft ze. ‘Ten eerste mogen honden daar helemaal niet los, want ruiterpaden zijn er voor ruiters. Die mogen alleen daar rijden. Dat lijkt mij voor iedereen het beste. Maar als je als ruiter plotseling een hond achter je aan krijgt, kan dat nare gevolgen hebben. Een paard kan schrikken en er vandoor gaan, maar kan ook naar de hond slaan en die zal een klap van een paard niet altijd overleven. Ook de gaten die honden graven kunnen link zijn, om voor de hand liggende redenen.’

Ze vraagt mensen om hier rekening mee te houden en om honden niet los te laten lopen op de ruiterpaden. ‘Voor beide paarden is dat fijn en vooral ook veilig. Al is uw hondje nog zo lief en wil hij alleen maar spelen… Dat snapt een paard echt niet.’

Reacties

Op haar stuk wordt wisselend gereageerd. Er reageren ruiters die vervelende situaties hebben meegemaakt, zoals een loslopende hond die achter een paard aan joeg. Ook reageren er juist hondenbezitters die het vervelend vinden dat ruiters ook over de algemene paden in het bos rijden. Ook de paardenmestdiscussie wordt aangezwengeld, wat in feite wel aangeeft hoe hoog het item ‘mest’ sommige mensen zit.

Een van de mensen reageert op een wijze die Buitenruiters ook kan onderschrijven. ‘Laten we elkaar niet over en weer verwijten toespelen en gewoon rekening met elkaar houden.’ Als we dit allemaal doen, kunnen zowel paarden- als hondenliefhebbers heerlijk van hun dier en de natuur genieten.

Bron: Telstar Online / Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters