Dordtse stallen vrezen voor ongelukken door loslopende honden

0
212
honden
Paarden en loslopende honden gaan niet samen, menen de stalhouders.

Negen maneges en pensionstallen uit Dordrecht dringen er bij de gemeenteraad op aan geen honden toe te staan in de nieuwe natuurgebieden langs de Zeedijk, dat bericht het Algemeen Dagblad. De stallen vrezen ongelukken met paarden en ruzies tussen ruiters en hondenbezitters.

‘Gaan niet samen’

Pensionhouder Arjen in ’t Veld nam het initiatief voor de actie en legt zijn standpunt uit. ‘Paarden en loslopende honden gaan niet samen’, verklaart hij. ‘Een paard is een vluchtdier. Als er blaffende en bijtende honden achteraan gaan slaat het op hol, met als gevolg dat paarden en ruiters gewond raken en er conflicten ontstaan.’

Winterperiode

Dit gevaar dreigt nu een drietal politieke partijen tijdens de wintermaanden loslopende honden willen toestaan in de Hania- en Zuid Buitenpolder. Die zijn in het kader van de Nieuwe Dordtse Biesbosch omgevormd tot natuur- en recreatiegebied langs de Zeedijk. Op verzoek van de omliggende stallen zijn er in dit gebied kilometers aan nieuwe ruiterpaden aangelegd.

De gemeente heeft honden in die polders verboden vanwege het verstoren van recreanten en de natuur. Hondenbezitters hebben de afgelopen maanden echter juist gepleit voor uitbreiding van uitlaatgebieden. Zij willen overal in de Nieuwe Dordtse Biesbosch kunnen wandelen en niet alleen in de gebieden ten zuiden van de Zuidbuitenpoldersekade. In dat gebied moeten de honden bovendien ook nog aangelijnd blijven.

Overleg

De hondenbezitters kregen vorige maand steun van de VVD en de ChristenUnie/SGP. Die partijen menen dat er in de wintermaanden minder recreanten in het gebied zijn, waardoor het geen probleem moet zijn als er honden lopen.

Stalhouders zijn hier niet blij mee en vrezen voor problemen. ‘Zelfs van aangelijnde honden worden paarden bang als ze elkaar moeten passeren’, verklaart In ’t Veld. ‘Wij eisen dat er eerst met ons wordt overlegd voordat de gemeenteraad iets besluit.’ Die vergadert op 19 februari.

Bron: Algemeen Dagblad 
Foto: Wikimedia / Walter Baxter