Teleurstelling na afgelasting tweede dag Autumn Desert Trail

0
394
Archiefbeeld buitenrit.

‘Een kater’, zo noemt de organisatie van de Autumn Desert Trail de afgelasting van de tweede dag van het evenement. De negende editie van de buitenrit in het Drents-Friese Wold viel zo letterlijk en figuurlijk in het water. Door de grote hoeveelheid regen was het parkeerterrein van het evenement niet meer begaanbaar.

Natuurbeheer te paard

De Autumn Desert Trail is een georganiseerde buitenrit, waarbij ruiters en paarden éénmaal per jaar over De Kale Duinen mogen rijden. Dit gebied herbergt onder andere zeldzame broedvogels en de paarden helpen Staatsbosbeheer bij het beheer van het bijzondere woestijnlandschap. Door de honderden paardenhoeven die tijdens de rit over het zand denderen, komt het zand los en gaat het weer stuiven. Dit is heel belangrijk voor het voortbestaan van de grootste zandverstuiving die Noord-Nederland rijk is.

Buien

Tijdens het tweedaagse evenement komen ruiters en paarden uit het gehele land naar het Drents-Friese Wold om van een flinke galop over De Kale Duinen te genieten. Afgelopen zaterdag, de eerste dag van het evenement, viel het mee met het weer. De ruiters werden zo nu en dan wel op een pittige bui ‘getrakteerd’, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor degenen die na de rit toch vast bleken te staan op het parkeerterrein was hulp aanwezig, zodat zij alsnog vlot konden vertrekken.

Teveel regen

Voorafgaand aan de tweede dag sprak de organisatie nog de hoop uit voor een succesvolle dag zonder regen. Vanochtend moest echter toch worden besloten om de rit af te gelasten. Op de Facebookpagina van het evenement stond de volgende mededeling:

‘Er is 25 mm regen gevallen en er valt nog meer. Parkeren is onmogelijk geworden. We balen enorm dat de maandenlange voorbereiding niet heeft mogen resulteren in een spetterende zondag. We hebben er alles aan gedaan om de randvoorwaarden zo optimaal mogelijk te creëren, maar veiligheid gaat voor alles en die veiligheid kunnen wij op dit moment niet meer garanderen vanwege de weersomstandigheden. Het spijt ons enorm.’

De beslissing werd goed ontvangen door de (teleurgestelde) deelnemers. Zij lieten veelal weten respect voor de beslissing te hebben en te begrijpen dat de organisatie deze keuze maakte.

Bron: Buitenruiters / Autumn Desert Trail
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters