Tips om verantwoord buiten te rijden in ”coronatijd”

0
281
Archiefbeeld buitenrit.

Wij paardenmensen hebben toch wel een beetje geluk hoor. Veel mensen kunnen hun sport vanwege de maatregelen in verband met corona niet of beperkt uitoefenen. Wij kunnen nog paardrijden en mogen ook gewoon op buitenrit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je onachtzaam met deze vrijheid om moet gaan. The Horse komt daarom met een aantal tips om verantwoord te genieten van je buitenrit.

Tips

  1. Woon je in een gebied waar veel mensen ziek zijn en waar het als gevolg daarvan druk is in de ziekenhuizen? Overweeg dan om – hoe vervelend ook – toch niet te rijden.
  2. Kies voor routes die wat minder populair zijn en ga rijden op tijdstippen waarop het niet zo druk is. Op een lekkere zondagmiddag op pad gaan is natuurlijk leuk, maar de kans is groot dat je ook veel andere recreanten treft. Voldoende afstand bewaren wordt dan al een stuk lastiger.
  3. Met de trailer naar een bos? Denk erom dat je niet in de auto stapt met mensen van buiten je huishouden. Niet zo efficiënt misschien, maar ga met verschillende auto’s als het nodig is. Denk er ook bij parkeren om dat je niet te dicht bij elkaar staat en vermijd het gebruik van openbare aanbindplaatsen.
  4. Neem je eigen drinken mee als je verwacht na je rit dorstig te zijn. Dit is niet het moment om je eten of drinken te delen met je rijmaatje.
  5. Denk erom dat je niet alleen afstand houdt tussen jezelf en je rijmaatje, maar denk ook om andere recreanten. Zorg dat ze je op ruime afstand kunnen passeren, ook als dit betekent dat je even de berm in moet of een stukje van het ruiterpad af moet.
  6. Toch in twijfel of het verstandig is om op buitenrit te gaan? Doe het dan niet en blijf gewoon in de rijbak, die buitenritten komen wel weer.

Blijf nadenken

Gebruik vooral je gezonde verstand. Dit is niet het moment om met een clubje stalgenoten een hele dag op pad te gaan. Ga alleen rijden of met één andere combinatie en zorg ervoor dat je ook onderling voldoende afstand houd. Let bovendien op als je in België rijdt. Buitenritten zijn daar weer toegestaan, maar wel onder specifieke voorwaarden.

Bron: The Horse / Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters