Veilig vallen, dat kun je leren! *video*

0
289
Archiefbeeld opgezadeld paard.

‘Paardrijden: de kunst om je paard tussen jou en de grond te houden’. Elke doorgewinterde ruiter kent dat gezegde wel. We hebben het helaas niet altijd voor het uitkiezen en soms ontkom je er simpelweg niet aan; een valpartij. Of het nou is omdat je paard schrikt, struikelt of in het voorjaar een paar jolige bokken geeft tijdens een buitenrit, het kan gewoon gebeuren.

Valtraining

Hoe zorg je er nou voor dat – als je dan toch valt – je zo min mogelijk schade oploopt door je val? Door te weten hoe je moet vallen, en dat leer je tijdens een valtraining. Er worden, verspreid door het land, op verschillende stallen valtrainingen georganiseerd. Misschien wel eens leuk om met je stalgenoten samen te volgen. Wat je ook kunt doen is een judoschool in de buurt benaderen. Judoka’s zijn experts in vallen en kunnen je waarschijnlijk ook een heleboel bijbrengen.

Instructievideo

Op de British Racing School gebruiken ze een simulator waarmee jockeys leren hoe ze zo veilig mogelijk kunnen vallen. Horse and Hound liet ruiters uit verschillende disciplines kennismaken met deze ‘Equichute’ en maakte er een instructievideo over. In deze video zie je wat de juiste techniek is om te vallen, maar ook wat je juist moet zien te vermijden.

Bron: Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters

Alleen op pad, wat als je valt?