Verkeersveiligheid Britse ruiters onderwerp in debat?

0
80

De British Horse Society (BHS) roept ruiters op om aan ‘hun parlementsleden’ te vertellen hoe het gesteld is met de veiligheid op de weg voor paarden en ruiters. De reden daarvan is een belangrijk debat over verkeersveiligheid dat aanstaande maandag plaatsvindt, zo bericht Horse & Hound.

Highway Code

Tijdens de parlementaire discussie krijgen de parlementsleden de kans om te vragen waarom ruiters niet benoemd worden in de herziene versie van de zogenaamde Highway Code. Dit is een set regels, adviezen en richtlijnen voor weggebruikers, met als doel de verkeersveiligheid te bevorderen.

Het ministerie van transport is van de plan de Highway Code te herzien, zodat fietsers en voetgangers beter beschermd worden. Ruiters worden echter niet genoemd, en dat is onacceptabel volgens de BHS.

‘Met het oog op de aankondiging van het herzien van de Highway Code, roept de BHS iedereen op om aan te geven dat de veiligheid van ruiters niet vergeten moet worden’, vertelt een woordvoerder van de stichting.

Ongelukken bij inhaalacties

‘Om de veiligheid van alle kwetsbare weggebruikers te verbeteren, is het noodzakelijk dat er aandacht wordt besteed aan ruiters en menners. Er zou niet alleen moeten worden uitgelegd dat paarden voorzichtig en langzaam moeten worden ingehaald. Er moet ook worden aangegeven wat er kan gebeuren als men dat niet doet.’

Sinds 2010 houdt de BHS paardgerelateerde ongelukken op de openbare weg bij op haar website. Op dit moment zijn er 899 gewonde paarden, 237 overleden paarden en 40 overleden ruiters gemeld als gevolg van een ongeluk op de openbare weg. In 85% van de gevallen ging het mis bij een inhaalactie.

Dit zijn – helaas – geen volledige cijfers, meldt BHS. De stichting heeft redenen om aan te nemen dat slechts 10% van de ongelukken aan hen wordt doorgegeven.

Bron: Horse & Hound
Foto: Wikimedia / UK Government