Sportorganisaties maken video voor ruiters en mountainbikers *video*

0
250
Screenshot uit video.

Twee Britse sportorganisaties hebben de handen ineen geslagen en samen een educatieve video voor buitenruiters en mountainbikers laten maken. In de video wordt aandacht gevraagd voor het ‘samen delen’ van het buitengebied.

De video – gemaakt in opdracht van de British Horse Society en Developing Mountain Biking in Scotland – laat ruiters en mountainbikers zien hoe zij met elkaar om moeten gaan als ze hun sport uitoefenen.

Buitengebied delen

Een woordvoerder van de mountainbike-organisatie vertelt dat het volgens hem noodzakelijk is dat beide groepen sporters begrijpen hoe ze het buitengebied kunnen delen. Dit is zeker belangrijk, nu zowel de groepen mountainbikers als ruiters groeien.

‘Nu de bospaden smal zijn en ruiters en mountainbikers elkaar op gedeelde paden steeds vaker tegenkomen, vonden we dat het nodig was om beide groepen te laten zien op welke wijze ze er beide verantwoord van kunnen genieten’, verklaart hij.

Tips

In de video worden ruiters geadviseerd om duidelijk met de mountainbikers te communiceren. Daarnaast is het belangrijk om ze de ruimte te geven om in te halen. Aan mountainbikers wordt gevraagd om vaart te minderen en goed te kijken voor ze een pad verlaten. Ook wordt ze geadviseerd om aan ruiters te vragen hoe ze ingehaald willen worden en dit nooit in stilte te doen omdat een paard anders kan schrikken. Voor beide partijen geldt dat het nooit kwaad kan om elkaar te bedanken als men rekening met elkaar houdt.

Ook in Nederland

Ook in Nederland zijn er initiatieven gaande om ruiters en mountainbikers nader tot elkaar te brengen. Zo gingen in de zomer van 2019 maar liefst 35 mountainbikers en ruiters in het bos op de Vuursche aan de slag om de paden te onderhouden.

Bron: Horse & Hound / Buitenruiters
Foto: Screenshot uit video