Wanneer is het te koud om te rijden?

0
112
Archieffoto paard in de sneeuw.

Op veel plekken ligt momenteel een (dik) pak sneeuw en de voorspellingen zijn dat de kou nog wel even aanhoudt. Naast de vraag of je paard een (extra) deken nodig heeft en of je meer ruwvoer moet geven, vroegen wij ons af of het – los van wat je zelf aangenaam vindt – ook te koud kan zijn om paard te rijden.

Lucht verwarmen en bevochtigen

In dit artikel op HorseNation valt te lezen dat de luchtwegen van een paard ervoor zorgen dat de ingeademde lucht warm en vochtig is tegen de tijd dat deze de longen bereikt. Als een paard meer inspanning verricht dan enkel stappen, dan versnelt de ademhaling en ademen de paarden dieper in, waardoor de lucht minder warm of vochtig is wanneer de longen bereikt worden.

Beschadiging

Uit drie verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de luchtwegen van een paard beschadigd kunnen raken door het inademen van lucht met een temperatuur van 5 graden onder Celsius. Op het moment van publicatie van het artikel op HorseNation was er nog geen onderzoek gedaan in de natuurlijke (buiten) omgeving van paarden en was ook nog niet onderzocht of paarden die altijd buiten verblijven inspanning in de kou beter verdragen.

Niet rijden bij kou?

Kun je dan niet meer rijden als het flink koud is? En hoe doen ze dat in landen waar de winters een stuk strenger zijn dan in Nederland? Veearts Lydia Gray heeft er een artikel aan gewijd en geeft aan dat – hoewel het rijden in koud weer in de wetenschap dat het de luchtwegen zou kunnen beschadigen niet zo aantrekkelijk is – het niet verkeerd is om je paard in de winter wel in beweging te houden. Zij adviseert om bij zeer lage temperaturen niet te fanatiek te trainen en je gezonde verstand te gebruiken. ‘Zorg voor een rustige en geleidelijke opbouw van de training en neem ook de tijd voor een cooling down. Wees je bewust van de ondergrond, zeker als je buiten rijdt en zorg ervoor dat je een gladde ondergrond vermijdt. Houd daarnaast rekening met de huidige conditie van je paard, zodat je hem niet overvraagt.’

Dagje vrij

Twijfel je of je jezelf en je paard een plezier doet met een ritje onder barre omstandigheden? Laat hem dan gerust staan. Laten we eerlijk zijn: de wereld vergaat niet als we een dagje niet kunnen rijden. Het is jammer om niet te kunnen rijden, maar als je paard zijn natje en zijn droogje krijgt en de mogelijkheid heeft om (vrij) te kunnen bewegen, redt hij zich wel.

Bron: HorseNation / SmartPak Equine / Buitenruiters
Foto: Buitenruiters