Zelfverdediging voor ruiters *video*

0
404
Archiefbeeld opgezadeld paard.

Je hoopt het natuurlijk nooit mee te hoeven maken, maar als je veel buiten rijdt kan het een keer voorkomen dat je iemand tegenkomt die jou en/of je paard kwaad wil doen. Deze persoon probeert wellicht je teugels te grijpen of jou via je been uit het zadel te trekken. Een heel beangstigende situatie, waarbij het beslist van nut is als je weet hoe je je paard als wapen tegen zo iemand kan inzetten.

Maak gebruik van de massa

Een zweepje meenemen op buitenrit om lastige honden of mensen af te houden is nooit een slecht idee. Echter, als je in een situatie komt waarbij iemand jou of je paard probeert vast te grijpen, is er maar één juiste reactie: maken dat je wegkomt. Ga het ‘gevecht’ niet aan door met je zweep van je af te slaan, maar maak gebruik van de massa van je paard om diegene aan de kant te drukken. Het hoeft niet netjes, je moet gewoon zorgen dat jij en je paard veilig weg kunnen komen.

Telefoon mee

In onderstaand filmpje wordt in het Engels uitgelegd wat je kunt doen als je te paard lastig gevallen wordt. Denk er bovendien altijd aan om je telefoon mee te nemen en mensen te laten weten welke route je ongeveer rijdt. Andere tips om veilig buiten te rijden lees je in dit artikel.

Bron: Buitenruiters
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters