27-jarige Mercury finishte drie 160’ers in 2018

0
243
endurance
Archiefbeeld endurancewedstrijd.

Na deel te hebben genomen aan drie lastige wedstrijden over 160 kilometer en nog een handjevol over 80 kilometer zit het seizoen 2018 er bijna op voor de 27-jarige Arabisch Volbloed Mercury. ‘Hij is nog hartstikke fit’, aldus zijn eigenaresse Claire Godwin.

‘Endurance Triple Crown’

De ruin stond bij drie 160’ers aan de start en finishte ze ook allemaal. Vorige maand werd de derde wedstrijd goed uitgereden en hiermee voltooide de combinatie de ‘Endurance Triple Crown’. Onder de drie goed uitgereden ritten bevindt zich ook de Tevis Cup die in juli verreden werd. Deze wedstrijd met een parcours door de bergen van Californië staat erom bekend zeer uitdagend voor paard en ruiter te zijn.

Mercury is het oudste paard ooit dat de Tevis Cup wist te finishen, maar het was geen sinecure. ‘Het had maar zo gekund dat hij daar niet had kunnen finishen’, vertelt Claire aan TheHorse. ‘De temperaturen lagen ruim boven de dertig graden Celsius en dat in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.’

De Tevis Cup kende dit jaar vele uitvallers. Van de 33 starters kwamen er uiteindelijk slechts zestien aan de finish. Een daarvan was dus de op leeftijd zijnde Mercury, die er ruim vijf uur langer over deed dan de winnaar.

‘Als ik hem zijn gang had laten gaan, had hij gewoon op zijn normale tempo gelopen’, legt Claire uit. ‘Ik was echter bang dat zijn hartslag dan niet meer op tijd zou kunnen zakken. Het was niet mijn doel om voor de overwinning te gaan. Ik wilde er gewoon voor zorgen dat hij goed en gezond aan de finish kwam’, besluit ze.

Juiste beslissingen maken

Om een paard zolang in sportconditie te houden zijn twee factoren van groot belang, legt ze uit. Een daarvan is goede veterinaire zorg, de ander is gelegen in het maken van de juiste beslissingen als ruiter. Volgens haar moet je zuinig zijn op je paard en niet altijd ‘hard willen gaan’.

Mercury mag dan wel 27 zijn, zijn eigenaresse heeft nog altijd toekomstplannen met hem. Zo zal hij nog een groep jongere ruiters begeleiden op een rit over een kleine 30 kilometer om hen het klappen van de zweep te laten zien. Ook gaat hij wellicht nog van start over één 80 kilometer-wedstrijd in 2018.

Bron: TheHorse
Foto: Wikimedia / Haras Nationaux