Amazone na fataal endurance-ongeval: ‘Niemand had schuld’

0
769
endurance
Archiefbeeld verzorging tijdens endurancewedstrijd in de VAE.

Gisteren zijn er tijdens een endurancewedstrijd over 120 kilometer in Dubai drie paarden overleden als gevolg van verwondingen die zij tijdens de wedstrijd opliepen. Een van deze paarden werd gereden door de Nederlandse amazone Bianca Schütz, die op de Al Wathba Stables in Abu Dhabi werkt.

Verontwaardiging

Op de Facebookpagina Clean Endurance wordt het overlijden van de paarden gemeld en wordt er veelal met verontwaardiging gereageerd. Nu ook de Nederlandse media berichten over het overlijden van een paard dat onder de Nederlandse vlag werd uitgebracht, geeft Bianca Schütz aan dat ze graag zelf wil verklaren over de omstandigheden rondom dit incident.

‘Malvina was superfit’

Op haar Facebookpagina schrijft ze dat ze werkzaam is voor de stal waar ze tijdens de wedstrijd voor uitkwam en dat er goed voor de paarden gezorgd wordt. ‘Kosten noch moeite worden gespaard wat betreft het welzijn en de gezondheid van onze dieren. Ik zie de paarden dagelijks en ben iedere race aanwezig. Onze paarden worden compleet gecheckt voordat ze deelnemen en zij finishen dan ook zonder grote blessures.’

Over het ongeval van gisteren, waarbij de Argentijnse merrie L P Malvina overleed, schrijft ze als volgt:

‘Gisteren had ik mijn favoriete merrie Malvina onder het zadel. Ik heb Malvina, die erg gevoelig en sensibel is, zelf dagelijks sinds de zomer gereden. Ik ken de merrie goed en we zijn goed op elkaar afgestemd. De weersomstandigheden waren goed met een temperatuur van 15 graden. Malvina was superfit en was dichtbij de finish van de eerste lus. We kwamen uit de bocht en voor ik het wist lagen we samen op de grond. In een fractie van een seconde. Verbijsterd was ik toen ik haar even verderop zag staan, met de teugels om haar achterbeen gewikkeld. Malvina, die normaliter nog geen seconde kan stilstaan. Een triest ongeval, die niet te voorkomen was en waar niemand schuld in had.’

Reglementswijzigingen

Nu er regelmatig melding wordt gemaakt van dopinggevallen, (fatale) ongevallen en andere misstanden tijdens wedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten, beginnen steeds meer endurance-liefhebbers vraagtekens te zetten bij de gang van zaken aldaar.

Ook de FEI heeft ingezien dat er iets moet veranderen en daarom vorig jaar een tijdelijke commissie aangesteld die als doel kreeg om de sport weer terug naar de basis te brengen: met de focus op paardenwelzijn en horsemanship. Inmiddels is bekend dat een deel van de reglementswijzigingen die door deze commissie zijn voorgesteld, per 1 januari 2020 geïmplementeerd gaan worden.

Bron: Facebook Bianca Schütz / Buitenruiters
Foto: Land Rover MENA – AL Tayer Motors UAE | 2014 Gamilati Endurance Race, CC BY 2.0, bijgesneden om passend te maken.