Uitgeput paard op EK endurance zorgt voor controverse

0
262
Archiefbeeld verzorging tijdens een endurancewedstrijd.

Het FEI Europees kampioenschap voor jeugdruiters is momenteel onderwerp van gesprek in de paardenwereld. De reden daarvan is het opduiken van een video waarop te zien is hoe één van de gouden Spaanse teampaarden duidelijk uitgeput is, zo bericht Horse-Canada.

Ondersteund door grooms

Het betreft het paard CS Rogelia, dat deelnam aan het Europees kampioenschap over 120 kilometer in Pisa afgelopen maand. Tijdens de laatste veterinaire keuring werd zij ‘fit to continue’ bevonden. Echter, in het filmpje dat kort na de keuring werd gemaakt is te zien hoe het paard door grooms ondersteund moet worden tijdens het kleine stukje stappen naar de kliniek.

De veterinairen keurden het paard dus goed, wat CS Rogelia en amazone Martina Codina Sala Planell een zevende plaats in het individuele klassement opleverde. Spanje verscheen aan de start met vijf ruiters, waarvan er twee uitvielen. Het land had dus nog drie ruiters over die mee streden voor het landenklassement en pakte zo de gouden medaille, ondanks dat twee paarden uiteindelijk medische hulp nodig hadden.

Verklaring FEI

Een woordvoerder van de FEI heeft aan Horse-Canada verteld dat CS Rogelia pas dertig minuten na de nakeuring problemen kreeg. Deze verklaring komt echter niet overeen met de tijdlijn die de maker van de bewuste video geschetst heeft.

‘De teamveterinair wilde het paard zo snel mogelijk naar de schaduw verplaatst hebben en daarom ondersteunden de grooms haar tijdens het stukje stappen naar de kliniek. Daar zou ze verder onderzocht en behandeld worden,’ verklaarde de FEI-woordvoerder.

Vaker controverse

Volgens Horse-Canada is dit het tweede jaar op rij dat er controverse ontstaat rondom een endurancekampioenschap voor jeugdruiters. Vorig jaar testte de winnaar van het wereldkampioenschap voor ruiters onder de 21 positief op drie verschillende verboden substanties.

Het filmpje kun je in het volledige (Engelse) artikel bekijken.

Bron: Horse-Canada
Foto: Wikimedia / Landrover MENA