De Mongol Derby: hoe doen de Nederlanders het?

0
689
Archiefbeeld Mongoolse paarden.

Gisteren is de Mongol Derby van start gegaan. Voor veel paardenliefhebbers en fanatieke buitenruiters hét evenement om de komende tijd te volgen. Cameraploegen zijn er echter niet, dus we moeten het doen met ‘stipjes volgen’ op de website van het evenement en de updates op sociale media. Daar valt echter best wat leuks te zien, wat we in dit artikel even met jullie delen.

De Derby

Even een korte opfrisser. De Mongol Derby is een extreme ‘buitenrit’, waarbij de deelnemers in 10 dagen 1000 kilometer op ‘semi-wilde’ Mongoolse paarden afleggen. Ze moeten zelf van horse station naar horse station navigeren met behulp van GPS en wisselen op elk horse station van paard. Dit jaar hebben we maar liefst vijf Nederlandse dames en een in Nederland woonachtige Brit in de race. Meer weten over deze deelnemers? Kijk dan even hier.

Na twee dagen rijden

Het tijdverschil met Mongolië is zes uur. Dat betekent dat de ruiters alweer vertrekken op het moment dat wij allemaal nog op één oor liggen en dat ze halverwege onze middag moeten stoppen. Op het moment van schrijven hebben de deelnemers er twee volle dagen rijden op zitten, dus tijd om de balans op te maken.

Er is nog geen sprake van een duidelijk gedefinieerde kopgroep. Hoewel de deelnemers allemaal in kleine groepjes of zelfs solo rijden, verblijven er vannacht maar liefst twintig deelnemers op horse station 7. Hieronder bevinden zich ook Margreet en Linda. Aly, Anne en Esther zijn vandaag gestopt op horse station 5 en zullen daar overnachten.

Mike voor de camera

Volgens de GPS van Mike bevindt hij zich nog tussen stations 4 en 5 in. De organisatie meldt echter dat hij – na een val in een rivier – in de bezemwagen is gestapt. Hij zal dus vermoedelijk naar horsestation 5 gebracht worden als hij zijn paard (en spullen!) niet terugvindt.

Dit is zijn tweede val tijdens de derby. Gisteren had hij ook pech, waar hij voor de camera van de organisatie over vertelde:

Anne voor de camera

Ook Anne werd gisteren niet gespaard en kwam ten val, maar heeft zich daarbij niet bezeerd. In onderstaande video vertelt zij wat haar overkwam:

De organisatie meldt in een kort dagverslag dat Anne ook vandaag ten val gekomen zou zijn, bij het oversteken van een weg. Gezien er niets gemeld wordt over verwondingen, gaan we er maar voorzichtig vanuit dat ze er niets vervelends aan overgehouden heeft.

Esther in ‘discussie’ met haar paard

Het oversteken van een weg was ook voor Esther een dingetje vandaag. Zij moest even met haar paard in discussie over het al dan niet oversteken van die weg. Gelukkig liet haar paard zich al gauw vermurwen om tóch maar over te steken.

Foto’s

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Who said Mongolian horses can’t jump?? • @ian_haggerty_photography_ #mongolderby

Een bericht gedeeld door The Official Mongol Derby (@mongolderby) op

‘Stipjes volgen’

Enthousiast geworden en ook ‘onze’ ruiters volgen? Ze hebben allemaal een persoonlijke website waarop je hun GPS-signaal kunt zien. Dit zijn de rechtstreekse linkjes:

Aly; AM
Anne; ASB
Esther; EL 
Linda; LG
Margreet; MV
Mike; MF

Bron: Buitenruiters / The Adventurists
Foto: Wikimedia / Brücke-Osteuropa