Enduranceveterinairen: ‘Vaststellen subtiele kreupelheid is lastig’

0
582
Archiefbeeld veterinaire keuring.

Veterinairen die keuren op internationale (FEI) endurancewedstrijden hebben aan onderzoekers bevestigd hoe lastig het kan zijn om een subtiele kreupelheid vast te stellen bij een paard tijdens een wedstrijd.

Veel uitvallers

Het percentage uitvallers tijdens endurancewedstrijden is hoog, zo bericht Horsetalk. Zeker in de hogere klasses waarbij FEI-geaccrediteerde paardenartsen de locomotie (het voortbewegen) van het paard beoordelen. De beslissing om een paard uit de wedstrijd te nemen kan grote invloed hebben op de uitslag, waardoor deelnemers emotioneel reageren. Het komt dan ook regelmatig voor dat een deelnemer bezwaar maakt tegen een beslissing van de veterinair.

Onderzoek

Een aantal wetenschappers uit Portugal, Australië en Groot-Brittannië startte een onderzoek naar de visie van FEI-veterinairen op de uitdagingen van het beoordelen van de locomotie van het paard. Daarnaast wilden ze uitzoeken hoe vaak het uitsluiten van een combinatie vanwege kreupelheid leidde tot confrontaties tussen ruiters en veterinairen. Tevens waren ze benieuwd hoe de veterinairen tegenover het gebruik van moderne technologie om kreupelheid te detecteren zouden staan.

Niet correct voordraven

Alle FEI enduranceveterinairen werden uitgenodigd om een enquête in te vullen. In totaal kon de onderzoeksgroep rekenen op 157 ingevulde vragenlijsten, waarvan 56,1% afkomstig uit Europa en 16,6% uit en Midden-Oosten. Veel respondenten (65,8%), waaronder ook de meest ervaren veterinairen, gaven aan het lastig te vinden om te bepalen of een paard al dan niet kreupel is. Het meest voorkomende probleem? Niet correct voordraven tijdens het beoordelen van de locomotie.

Vrijwel alle (98,2%) respondenten gaven aan minstens één keer de discussie met een ruiter of derde partij te hebben moeten aangaan na hun beslissing om een paard wegens kreupelheid uit de wedstrijd te nemen.

Objectieve beoordeling

Het gebruik van moderne technologie om de gangen van een paard te beoordelen, lijkt de meeste veterinairen wel wat. Een derde zou dit dan in willen zetten bij alle veterinaire keuringen. Anderen zouden het vooral gebruiken als ze twijfelden bij een subtiele afwijking.

De onderzoekers concluderen aan de hand van de uitkomsten van de enquête dat de inzet van moderne technologie om de locomotie van een paard objectief te kunnen beoordelen de veterinairen zou helpen. Op die manier kan hun beslissing om een paard wegens kreupelheid uit de wedstrijd te nemen objectief ondersteund worden.

Het volledige onderzoeksverslag kan (tegen betaling) hier gelezen worden.

Bron: Horsetalk
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters.