Endurancecommissie stelt ingrijpende wijzigingen voor officials voor

0
87
Archiefbeeld verzorging tijdens een endurancewedstrijd.

In oktober vorig jaar maakte de FEI bekend een tijdelijke commissie aan te stellen die de problemen waar de endurancesport mee kampt nader onderzoekt. Deze commissie is hard aan het werk gegaan, heeft meerdere vergaderingen belegd en vooral veel input van buitenaf gekregen. Het streven was daarbij om de discipline terug te brengen naar de basis, het rijden van lange afstanden, in plaats van het racen over lange afstanden.

De informatie die door de tijdelijke commissie is verzameld zal volgende week op de tweede dag van het FEI Sports Forum gepresenteerd worden. Het is voor het eerst dat er een volledige dag wordt gereserveerd voor één enkel agendapunt.

Benadering van de sport

De commissie, geleid door Dr. Sarah Coombs, zal haar bevindingen presenteren over meerdere sessies. De verwachting is dat de nadruk gelegd zal worden op de manier waarop ruiters en officials de sport benaderen. De bevindingen die gepresenteerd worden hebben veelal betrekking op de wijze van kwalificeren van paarden en ruiters en het inperken van welzijnsrisico’s voor de paarden.

Aanbevelingen voor officials

Een van de sessies zal gewijd worden aan het onderwijzen van officials en de correcte toepassing van de regels in de sport. Hiervoor heeft de commissie ook een aantal aanbevelingen opgesteld, waaronder:

– De introductie van een gedragscode voor alle FEI officials;
– De introductie van functieomschrijvingen voor alle FEI officials;
– De ontwikkeling van een op competenties gericht evaluatiesysteem, dat de leeftijdslimiet moet gaan vervangen;
– De introductie van een door de FEI gereguleerd opleidings- en bijscholingssysteem;
– Het door de FEI oprichten van een fonds waardoor nieuwe officials meer ervaring kunnen opdoen;
– Ervoor zorgen dat er meer FEI officials aanwezig zijn tijdens een FEI-evenement.

Andere verbeteringen

Tijdens een andere sessie wordt er onderzocht welke verbeteringen en innovaties er nodig zijn om de endurance op andere vlakken te verbeteren. Hier wordt aandacht besteed aan dopingmisbruik, de anti doping strategie, autopsieresultaten, het rapporteren van verwondingen, rustperiodes en meer.

Gedurende de sessies is er ook ruimte voor discussies en het stellen van vragen. Er zullen nog geen beslissingen worden genomen, de sessies zijn enkel bedoeld om de nationale hippische bonden voor te lichten over de nieuwe richting voor de discipline.

Bron: HorseTalk
Foto: Wikimedia / Landrover MENA