Enduranceforum: ‘Ook bij Hippiade staat paardenwelzijn voorop’

0
152
endurance
Archiefbeeld endurancewedstrijd.

Op 28 januari dit jaar kwam het KNHS-enduranceforum bij elkaar. Onderwerpen van deze bijeenkomst waren onder andere het paardenwelzijn tijdens de Hippiade en de Best Condition prijs die tijdens wedstrijden kan worden uitgereikt.

Verplichte voorbespreking op Hippiade

In de vergadering heeft het forum gesproken over de praktische invulling van de Hippiade endurance op 23 augustus 2019. In voorgaande edities van de Hippiade is het helaas voorgekomen dat er harder werd gereden dan goed was voor het paard, zo valt te lezen op de website van de KNHS.

Het forum laat weten dat dit slechts een enkeling betrof, maar dat paardenwelzijn voorop moet staan. Daarom wil het forum voorafgaand aan het kampioenschap een verplichte voorbespreking door een dierenarts laten houden. De dierenarts geeft in de voorbespreking de deelnemers de laatste tips en adviezen mee, bijvoorbeeld met betrekking tot de weersomstandigheden. Het doel is om ervoor te zorgen dat de Hippiade voor iedereen een positieve ervaring is.

Best Condition

Een ander punt dat besproken werd is de prijs voor de ruiter van het paard met de beste conditie. Met deze prijs worden de fitheid en het welzijn van het paard benadrukt, wat belangrijke waarden zijn in de endurancesport. In het nieuwe wedstrijdprogramma van de endurancevereniging is een model opgenomen voor berekening, op een objectieve manier, van de Best Condition prijs in de klassen drie en vier.

Omdat het enduranceforum paardenwelzijn belangrijk vindt, laat het weten ook aandacht te willen vragen voor de conditie van het paard in lagere klassen. Tijdens eerdere vergaderingen werd al gesproken over een opzet, en deze zal de komende periode verder uitgewerkt en getest worden. Het forum verwacht de resultaten daarvan in de volgende vergadering te kunnen bespreken.

Bron: KNHS
Foto: Wikimedia / Haras Nationaux