Eventingdatabase moet gezondheidsrisico’s verkleinen

0
133
Archieffoto cross country.

Een database met alle gegevens van eventingpaarden moet de gezondheidsrisico’s in die discipline verkleinen. Indien nodig volgt een startverbod, zo bericht NRC.

In het verleden kreeg eventing – voorheen military – de reputatie een ‘kerkhof’ voor de paarden te zijn. Dat is de afgelopen jaren hard veranderd, onder andere door de inrichting van veiligere hindernissen en een ingrijpende aanscherping van de gezondheidseisen.

EquiRatings

Maar de veiligheid kan nóg beter en moet naar een nóg hoger niveau, vindt de 33-jarige Ierse ruiter Sam Watson. Hij ontwikkelde met een vriend een op eventing gerichte database, waarin alle gewenste gegevens van paarden, ruiters en wedstrijden worden verzameld. Op basis van die data kunnen zowel risico-analyses als toelatingseisen tot geclassificeerde wedstrijden opgesteld worden. En daarnaast kunnen ook de media en sponsors beter bediend worden.

Wat begon uit persoonlijke interesse – Watson noemt zichzelf een wiskundefreak – en de verbazing over het ontbreken van data in vergelijking met andere sporten, groeide uit tot het bedrijf EquiRatings. Dat bedrijf heeft inmiddels data van zo’n 80.000 paarden, 10.000 ruiters en alle wedstrijden verzameld. In totaal beschikken Watson en de zijnen nu al over 38 miljoen datapoints en heeft hij een vierjarig contract met de FEI gesloten. Die wil het systeem gebruiken als toelatingseis tot wedstrijden, alleen is de implementatie nog niet voltooid.

Kwaliteit van prestaties

Maar Watson laat zich niet ontmoedigen. Hij denkt al weer vooruit. ‘In de nabije toekomst wil ik zowel de gegevens over uithoudingsvermogen en de snelheid in de cross-country als het hartritme en de keuringsresultaten aan de database toevoegen’, vertelt hij. ‘De kwalificatie-eisen van de FEI zijn nu nog gebaseerd op de resultaten van een paar wedstrijden, maar dat zegt weinig. De één kan na twee goede wedstrijden een rating hoger uitkomen, waar een ander wel tien wedstrijden nodig heeft. Met onze database tonen wij de kwaliteit van de prestaties aan. Ja, het systeem kan ook gebruikt worden om een startverbod op te leggen.’

Toelatingscriteria

Tim Lips – die in Boekelo de nationale titel veroverde met Bayro – ziet vooral voordelen van Watsons systeem bij het opstellen van toelatingscriteria. ‘Je ziet nu nog combinaties die in wedstrijden boven hun niveau worden ingeschreven. Ik vermoed omdat de FEI als mondiale organisatie een zo breed mogelijk deelnemersveld wil. Ik vind ook dat iedere ruiter met een hartslagmeter zou moeten rijden, maar dat is verboden vanwege mogelijke beïnvloeding van de wedstrijd. Wat een flauwekul. Kijk eens hoeveel data wielrenners via de fietscomputer tot hun beschikking hebben.’ Lips geeft vervolgens aan zelf wel met een hartslagmeter te rijden, die hij netjes bedekt tijdens zijn rit.

Ook teamveterinair Leendert Jan Hofland is enthousiast. Volgens hem is EquiRatings een ideaal systeem voor het maken van risicoanalyses. ‘Hoe meer informatie, hoe beter voor het welzijn van de paarden en het imago van de sport’, redeneert hij.

Vanaf 1 januari

Het is nu dus wachten op de FEI, die met de nieuwe werkwijze ruitercombinaties digitaal wil gaan screenen. Bij aanmelding voor een wedstrijd komt er een groen, geel of rood signaal. Rood betekent een startverbod en bij geel is een tussentijdse veterinaire keuring vereist. Pas als die met goed gevolg is volbracht, is inschrijving toegestaan. Bij een groen signaal is de inschrijving vanzelfsprekend geen probleem. Die nieuwe werkwijze moet operationeel worden vanaf 1 januari als de FEI voor eventing overgaat tot een nieuwe klasse-indeling van vijf niveaus.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: NRC
Foto: Wikimedia / Maloq