FEI: ‘Paardenwelzijn en horsemanship moeten zegevieren in endurance’

0
413
Archiefbeeld WK endurance in Tryon.

De FEI heeft afgelopen maandag bekendgemaakt dat zij een tijdelijke commissie heeft aangesteld om de problemen waar de endurancesport mee kampt nader te onderzoeken.

De bedoeling is dat de commissie de bestaande regels onder de loep neemt. Vervolgens wordt onderzocht hoe de sport weer uitgeoefend kan worden zoals deze oorspronkelijk bedoeld was. Hierbij zal de nadruk komen te liggen op paardenwelzijn en horsemanship van de ruiters zonder daarbij het competitieve aspect teniet te doen.

Leden van de commissie

Voorzitter van de commissie wordt Dr. Sarah Coombs. Zij is een bekende veterinair op endurancewedstrijden en heeft jarenlange ervaringen op FEI-evenementen. Eerder was zij de teamveterinair van de Britten en ze is bovendien voorzitter van de veterinaire adviescommissie van World Horse Welfare.

De overige leden van de commissie zijn:

  • Tarek Taher, een enduranceruiter uit Saoedi-Arabië die ook al lid is van de ruitercommissie van de FEI.
  • Pieter Wiersinga, chef d’équipe van het Nederlandse enduranceteam en de voormalige chef van de bereden politie.
  • Dr. Margaret Sleeper uit de Verenigde Staten, actief op endurancewedstrijden sinds 2005 en tevens officieel veterinair.
  • Dr. Tim Parkin, die aan de universiteit van Glasgow verbonden is als wetenschapper als onderdeel van de FEI Global Endurance Injuries Study. 

Ook de tweede vicepresident van de FEI, Mark Samuel, zal betrokken worden in het werk van de tijdelijke commissie.

‘Nadruk op samenwerking’

‘We moeten de discipline terugbrengen naar de principes van de FEI, waar paardenwelzijn en horsemanship zegevieren’, verklaarde FEI-president Ingmar De Vos. ‘De tijdelijke commissie gaat de sport grondig onderzoeken met als doel deze terug te brengen naar het echte endurance rijden. Hierbij moet de nadruk liggen op de samenwerking tussen paard en ruiter.’

Hij vervolgt: ‘De sport is veranderd en dat moeten we erkennen, maar de essentie van de sport moet hetzelfde blijven. Wat we nodig hebben zijn regels die meer de nadruk leggen op het uitrijden van de rit dan het tegen elke prijs winnen ervan.’

Lees het volledige artikel hier (Engels).

Bron: The Chronicle of the Horse
Foto: FEI / Martin Dokoupil