Groen licht voor reglementswijziging endurance

0
451
Archiefbeeld endurancetraining.

De nieuwe regels voor de internationale endurance zijn er door. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de FEI en kon op een daverend applaus rekenen. Een enorme meerderheid van 94 nationale federaties stemde voor implementatie van de nieuwe regels, terwijl slechts 19 federaties tegen stemden.

Datum invoering

Ook kon er gestemd worden op de datum waarop de regels ingevoerd zouden worden. Nationale federaties hadden de keuze uit twee opties. De eerste zou een volledige implementatie van de complete set aan nieuwe regels per 1 juli 2020 inhouden. De tweede optie was een gedeeltelijke implementatie van de belangrijkste regels per 1 januari 2020 en een latere implementatie van de overige regels.

Met een kleine meerderheid werd uiteindelijk gekozen voor een gedeeltelijke implementatie per 1 januari 2020, wat impliceert dat veel federaties het belang van verandering binnen de endurance in lijken te zien.

Daden in plaats van woorden

De nieuwe regels zijn het resultaat van ruim een jaar hard werk door de tijdelijke commissie, die was aangesteld om oplossingen voor de welzijnsproblemen en reputatieschade binnen de sport te vinden. De stemming over de regels volgde een dag na de ‘Endurance-sessie’, waar de regels nogmaals besproken werden. FEI vice-President Mark Samuel zei daar dat het tijd voor daden in plaats van woorden werd. ‘De situatie zoals deze was, was onacceptabel. We moeten in actie komen, in plaats van er alleen over praten. Onze partner, het paard, rekent op ons’.

Sarah Coombs, voorzitter van de tijdelijke commissie, sloot zich daarbij aan. ‘Het welzijn van het paard heeft de hoogste prioriteit: niet het wedstrijdelement en niet de commerciële of zakelijke belangen. Een ieder van ons is gebonden aan de gedragscode met betrekking tot het paardenwelzijn. Dit betekent dat we het paard tijdens en buiten de competitie om respecteren, boven al het andere.’

Bron: Horsetalk
Foto: Wendy Koekoek voor Buitenruiters