Eerste internationale ‘bitloze paardendag’ in september 2019

0
126
bitloos
Archiefbeeld hackamore.

Op 7 september 2019 moet de eerste internationale bitloze paardendag gehouden worden, als het aan de World Bitless Association (WBA) ligt. De organisatoren van deze dag hopen door middel van demonstraties, buitenritten en wedstrijden meer aandacht te vragen voor het bitloze rijden, bericht Horse & Hound.

Johanna Richardson, bestuurslid van de WBA, legt uit wat het doel van de WBA is. ‘Wij willen het gebruik van bitloze optomingen faciliteren en promoten onder de ruiters.’

Bitloos op wedstrijden

Het ultieme doel van de WBA is de erkenning van de bitloze optoming op wedstrijden. In Nederland is het sinds 2010 al toegestaan om met een bitloze optoming deel te nemen aan dressuurwedstrijden. Hiermee is de KNHS na de bond van Zuid-Afrika de tweede hippische federatie die bitloos rijden op wedstrijden toestaat.  In eerste instantie waren er aparte rubrieken voor de ruiters die hun paard bitloos startten, sinds 2014 zijn deze rubrieken samengevoegd met de reguliere klasses.

De WBA streeft naar een soortgelijke regeling. ‘We willen dat het gebruik van een bitloze optoming gelijk staat aan het gebruik van een hoofdstel met bit tijdens wedstrijden. Ruiters die bitloos rijden zouden in dezelfde klasses moeten kunnen uitkomen als ruiters die wel gebruik maken van een bit.’

Verschillende activiteiten

De bitloze paardendag moet ruiters de kans geven om gelijkgestemden te treffen, maar dient ook om ruiters die de overstap naar bitloos overwegen te informeren. ‘Er zullen allerlei evenementen gaan plaatsvinden, over de gehele wereld’, verklaart Johanna.

Volgens haar zal de organisatie iedereen die een bitloze activiteit wil organiseren op 7 september voorzien van advies en ondersteuning.

Niet anti-bit

Het hoofddoel van de WBA is dus het vertegenwoordigen van de ruiters die bitloos rijden, alsmede het vragen van aandacht voor paardenwelzijn tijdens het rijden. ‘Daarmee willen we overigens niet zeggen dat je maar gewoon het bit uit moet laten en bitloos moet gaan rijden’, legt Johanna uit.

‘Het gaat om de wijze waarop paarden gereden worden en dat wij als ruiters ons constant moeten willen verbeteren op alle vlakken. Iedereen kan zijn manier van rijden veranderen, of je nou bitloos of met bit rijdt. De WBA is beslist niet tegen het gebruik van een bit, we willen ruiters gewoon de mogelijkheid bieden om een weloverwogen keuze qua optoming te maken.’

Bron: Horse & Hound / Buitenruiters
Foto: Wikimedia / Olgalady