Justify wint prestigieuze Triple Crown

0
164

Zaterdag vond in New York de derde race in de strijd om wereldberoemde Triple Crown plaats. Justify had zich met overwinningen in de Kentucky Derby en de Preakness Stakes al op de kaart gezet en gisteren won hij dan ook de Belmont Stakes. Hiermee is hij de dertiende winnaar van de Triple Crown.

Zwaar schema

De Triple Crown is een serie van drie races voor driejarige Engelse Volbloeden die elk jaar in mei en begin juni plaatsvinden. Het winnen van de Triple Crown is één van de moeilijkste prestaties in de wereld van paardenraces omdat de drie races elkaar kort opvolgen en het dus een zwaar schema is voor de jonge paarden.

Bob Baffert

Vanaf 1919 tot vandaag zijn slechts dertien paarden in staat geweest de Triple Crown te winnen. Bekende winnaars zijn onder andere War Admiral (1937) en Secretariat (1973). De laatste winnaar van de prestigieuze wedstrijd dateerde lange tijd van 1978 en heette Affirmed. In 2015 wist American Pharoah een einde te maken aan de 37-jarige ‘droogte’ en nu drie jaar later lukte het Justify. Beide paarden komen uit de stallen van Bob Baffert, die nu de tweede trainer ooit is met twee Triple Crown-winnaars.

Zesde start

De overwinning van Justify mag gerust bijzonder genoemd worden. Als tweejarige liep hij geen enkele race, hij verscheen pas in februari van dit jaar voor het eerst op de renbaan. In korte tijd werd hij klaargemaakt voor de Kentucky Derby en zijn zesde start ooit – die in de Belmont Stakes – was dus goed voor de Triple Crown.

Bekijk hieronder de race en een item van USA Today Sportpulse waarin de prestatie van Justify wordt besproken:

Bron: Buitenruiters
Foto: Screenshot uit video