KNHS reageert op overlijden endurancepaarden in Midden-Oosten

0
451
endurance
Archiefbeeld endurancewedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Afgelopen weekend overleden er tijdens een nationale endurancewedstrijd in Dubai drie endurancepaarden. Eén van die paarden werd gereden door een amazone met de Nederlandse nationaliteit, die later verklaarde dat haar paard stierf door een ongeval waar niemand schuld aan had.

Doordat er regelmatig melding wordt gemaakt van dopinggevallen, (fatale) ongevallen en andere misstanden tijdens wedstrijden in de Verenigde Arabische Emiraten, beginnen steeds meer endurance-liefhebbers vraagtekens te zetten bij de gang van zaken aldaar. Nu reageert ook de KNHS op de situatie op endurancewedstrijden in het Midden-Oosten.

Reactie KNHS

Op de website van de Nederlandse paardensportbond is het volgende te lezen:

‘Recent bereikte ons het trieste nieuws over het overlijden van verschillende paarden tijdens hun deelname aan zogenaamde CEN’s, oftewel nationale endurancewedstrijden, in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Een van deze paarden werd gereden door een in het buitenland wonende en werkende amazone met de Nederlandse nationaliteit. We betreuren dit nieuws en hoewel het onderzoek naar de toedracht loopt en de uitkomst moet worden afgewacht, is na het zoveelste incident duidelijk dat er van (verbeterd) paardenwelzijn op sommige nationale wedstrijden in het Midden-Oosten geen of onvoldoende sprake is.

Positief over FEI-wedstrijden

Positiever zijn we gestemd over de situatie op internationale FEI-wedstrijden, de zogenaamde CEI’s. De KNHS ondersteunt de recent door de FEI ingevoerde strengere regels, ter verbetering van paardenwelzijn op CEI’s. De meesten hiervan gaan per 1 januari 2020 in en de overige per 1 juni 2020. Op internationale FEI-wedstrijden is het toezicht intensiever en strikter, en is sprake van betere handhaving.

Spijtig genoeg lijkt de VAE zich hier niet aan te conformeren, aangezien er, al dan niet als reactie op de strengere regels, een trend lijkt te zijn naar een toenemend aantal nationale wedstrijden. Op deze wedstrijden kan er buiten de FEI-regels om worden gereden.

Paardenwelzijn

De wijze van de endurancesport bedrijven tijdens sommige van deze nationale wedstrijden staat ver af van de manier waarop we in Nederland en in de rest van Europa de endurancesport willen beleven, waarin het bewaken van het paardenwelzijn voorop staat en hoofdonderdeel vormt bij de totstandkoming van een uitslag.

Zoals bekend, speelt paardenwelzijn in de sport in algemene zin een hoofdrol binnen de reglementen van de KNHS. Op korte termijn wordt hier nog meer uiting aan gegeven, doordat in de nieuwe, op 9 december 2019 aangenomen KNHS-statuten, het paard als happy athlete centraal wordt gesteld.

Startmogelijkheid ontzeggen

Momenteel is een heel klein aantal ruiters in het Midden-Oosten actief met een Nederlands paspoort. De KNHS onderzoekt maatregelen die genomen kunnen worden om deze ruiters de mogelijkheid te ontzeggen te rijden tijdens nationale endurancewedstrijden in het Midden-Oosten, waar het welzijn niet is geborgd. Op internationale FEI-wedstrijden gelden in elk land dezelfde strenge regels. Deelname daaraan blijft toegestaan.’

Bron: KNHS
Foto: Land Rover MENA – AL Tayer Motors UAE | 2014 Gamilati Endurance Race, CC BY 2.0, bijgesneden om passend te maken.