Mongol Derby 2019: De voorbereiding van Anne Binnendijk

0
940
Anne Binnendijk, hier met haar merrie Gitana, bereidt zich voor op de Mongol Derby van 2019.

De Mongol Derby, voor veel fanatieke buitenruiters het ultieme sportdoel. Maar niet alleen doorgewinterde enduranceruiters koesteren de droom om aan de Derby mee te doen. Volgend jaar hoopt Anne Binnendijk haar ‘Mongoolse droom’ werkelijkheid te laten worden. Anne omschrijft zichzelf als een klassieke dressuurruiter, die zich met haar pony Gitana vooral richt op het rechtrichten en af en toe een buitenrit maakt.

Anne legt uit dat – hoewel ze vooral dressuur rijdt – ze gek is op het rijden in de natuur. ‘Ik ben gek op natuur, verschillende culturen en dieren, de Mongol Derby brengt eigenlijk al mijn interesses samen’, vertelt ze.

‘De organisatie van de Derby zoekt ook niet alleen ruiters die alle dagen buitenritten maken. Ze willen juist verschillende ruiters uitnodigen die uit allerlei windstreken komen. Ik heb dus mijn verhaal gedaan en daarbij gewoon aangegeven dat ik slechts af en toe buiten rijd.’

Approved

Nadat ze zich opgegeven had, bleef het lange tijd stil. Totdat Anne op een maandagmiddag gebeld werd vanuit de Verenigde Staten voor een interview. Vervolgens bleek dat ze door de voorselectie was gekomen en op vrijdag 19 september kwam het verlossende bericht: approved.

Toen begon het avontuur dus echt voor de jonge amazone, die een jaar heeft om zich voor te bereiden op de Derby. ‘De voorbereiding doet ieder op zijn eigen manier, en bestaat niet alleen uit paarden rijden en trainen’, legt ze uit.

‘Ook het inschrijfgeld moet je bij elkaar krijgen. Je moet ruim 10.000 Britse Ponden aan inschrijfgeld betalen, dit zijn de kosten die gemaakt worden voor onder andere de zadels, medische zorg en training. Je kunt dus trainen wat je wilt, als je het geld niet bij elkaar krijgt, kan het maar zo zijn dat je alsnog niet mag starten.’

Anne rijdt vooral dressuur, maar vertelt ook enorm te kunnen genieten van een buitenrit en avontuur.

Fysieke en mentale voorbereiding

En hoe bereid je je dan fysiek en mentaal voor op zo’n Derby? Dat is nog geen sinecure, vertelt Anne. ‘Ik ben er nu zo’n anderhalve maand echt mee bezig en het beweegt echt mijn hele indeling’, legt ze uit.

‘Ik heb mij opgegeven voor mindfulness lessen omdat ik veel mensen al gehoord heb over de impact die de Derby op mentaal vlak heeft. Ook probeer ik zoveel mogelijk verschillende paarden te rijden, die ik dankzij een oproep op Facebook van allerlei mensen aangeboden krijg. Bovendien ga ik in 2019 weer starten met mijn hardlooptraining, om zo fit mogelijk aan de start te staan.’

‘Het lastige is dat je je nou eenmaal niet overal op kan voorbereiden’, concludeert ze. ‘Je kunt nog zoveel paarden in Nederland rijden, ze zijn echt niet te vergelijken met de Mongoolse paarden die je in de Derby te rijden krijgt. Hoeveel je ook traint en hoe fit je ook bent: je hoeft maar één keer gek te vallen.’

‘Niet het einde van de wereld’

Anne’s deelname aan de Derby is niet alleen een paardrijdavontuur, het is veel meer dan dat vertelt ze. Ze legt vervolgens uit dat ze gediagnosticeerd is met Asperger en snel overprikkeld raakt.

‘Ik heb het vermoeden dat dit in de Derby geen bepalende factor gaat zijn. Dat komt omdat de overprikkeling bij mij met name wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden mensen. In Mongolië zijn er simpelweg niet zoveel mensen. Sneller overprikkeld raken dan in Nederland kan naar mijn idee bijna niet, dus ik ben heel benieuwd of ik in Mongolië minder snel of zelfs helemaal geen klachten heb.’

Ook wil de amazone laten zien dat Asperger of iets vergelijkbaars niet het einde van de wereld is. ‘Ook mensen die in de Nederlandse maatschappij niet heel goed uit de verf komen, kunnen zoiets doen als de Derby’, legt ze uit.

‘Zeven jaar geleden was ik opgenomen en kon ik niks. Nu bereid ik me voor op een derby in Mongolië. Als je iets écht wil, dan moet en gaat dat kunnen. Als het mij lukt, dan kunnen anderen het ook, en dat wil ik graag uitdragen om mensen in een vergelijkbare situatie te steunen’, besluit ze.

Anne en Gitana.

Benieuwd hoe het Anne vergaat tijdens de verdere voorbereiding op haar droomreis? Houd de website in de gaten, in het voorjaar van 2019 zal zij ons vertellen hoe ze ervoor staat. 

Bron: Buitenruiters, overname enkel toegestaan na schriftelijke toestemming.
Foto’s: Privébezit Anne Binnendijk