Dat is nog eens een rit: 20 kilometer met 20 paarden *video*

0
341
Met het twintigspan Freibergers trok de Zwitserse menner eropuit.

Een buitenrit maken van 20 kilometer is voor de meeste ruiters, menners en paarden wel te doen. Maar wat doe je als je nog even niet kunt deelnemen aan competities, zoals de Zwitserse menner Jérôme Voutaz? Nou, dan zoek je gewoon een andere uitdaging: twintig paarden tegelijk inspannen bijvoorbeeld. En dan ga je daar natuurlijk niet alleen even een klein stukje mee rijden voor de foto… Nee, je neemt ze gewoon mee voor een rit van twintig kilometer.

‘Niet zo moeilijk’

Aan Studforlife vertelt de menner over zijn tocht met het twintigspan: ‘Eigenlijk was het niet eens zo heel moeilijk om ze te mennen. Het belangrijkste was dat ik de twee leidende paarden en de twee achterste paarden goed ken. De paarden die ik in die posities zette, zijn paarden die ik volledig vertrouw. Sterker nog: de voorste zes a acht paarden zijn hele brave dieren. Van de twintig ingespannen paarden kwamen er twaalf uit mijn eigen stallen, de andere paarden zijn van vrienden en kende ik niet allemaal’.

‘Geweldige paarden

Het twintigspan bestond uitsluitend uit Freiberger paarden, een ras uit duizenden als je het aan Jérôme vraagt. ‘Ook al ben ik niet heel bekend met andere paardenrassen, ik zou beslist geen ander ras inspannen dan de Freiberger. Het zijn zulke werkwillige paarden met een fantastisch karakter. Toen we alle paarden inspanden hoorden we enkel een paar hinnikjes, maar daarna was het stil en concentreerden ze zich op hun werk. Ze hoefden niet eens vastgehouden worden tijdens het inspannen, maar bleven gewoon rustig. Ze zijn echt geweldig’.

Lees hier het volledige interview (Engels).

Bron: Studforlife / Buitenruiters
Foto: Screenshot uit video